– Kampen mot kriminalitet i fiskerinæringen er viktig

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidskrimsenterets kontrollører avdekket flere tilfeller av arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i forbindelse med uannonserte besøk ved 17 fiskemottak i Nordland at arbeidskrimsenterets kontrollører (a-krim) dokumenterte blant annet flere tilfeller av sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven.

– Resultatet er skuffende. Dette viser at kampen mot kriminalitet i fiskerinæringen er viktig. Det er et arbeide jeg fortsatt vil prioritere , sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

A-krimsenteret i Bodø, som jobber med å forhindre arbeidslivskriminalitet, vil ha mer kunnskap om arbeidsforholdene i fiskerinæringen. Sammen med blant annet skattemyndighetene i Litauen har de gransket forholdene rundt utenlandske arbeidere under årets torskesesong i Nordland.

Målet med kontrollen for a-krimsenteret i Bodø var kartlegging av lønns- og arbeidsvilkår, samt øvrige forhold rundt arbeidskontrakter, i fiskerinæringen. I samarbeid med blant annet skattemyndighetene i Litauen har a-krim under årets torskesesong gransket forholdene rundt utenlandske arbeidere i Nordland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I torskesesongen er det stort behov for arbeidskraft i næringen, og mange kommer fra land som Litauen, Romania og Polen. Jeg forventer at aktørene er seriøse og at spillereglene for arbeidslivet blir fulgt. Det handler om den enkelte arbeidstaker, og om lik konkurranse for alle, sier fiskeriministeren.

– Med et så stort innslag av utenlandsk arbeidskraft i fiskerinæringa, må vi jobbe sammen internasjonalt. Det gjør vi for å forebygge og bekjempe kriminalitet, fortsetter han.