Flykaprer saksøker staten for å få opphold på humanitært grunnlag

Det kaprede flyet, en Tupolev TU134, ble tvunget til å lande på Gardermoen i Norge, etter mellomlanding i Kiev.
Det kaprede flyet, en Tupolev TU134, ble tvunget til å lande på Gardermoen i Norge, etter mellomlanding i Kiev. Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 46 år gammel mann får denne uka prøvet i Oslo tingrett om han har rett til oppholdstillatelse på humanitært grunnlag i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt av to dager til saken som startet mandag.

Den iranskfødte mannen har hatt midlertidig oppholdstillatelse i Norge siden 2002, på bakgrunn av at han risikerer dødsstraff ved retur til Iran. Han innvilges ikke opphold på humanitært grunnlag siden han kom til Norge etter å ha kapret et fly i 1993.

Han har i dag en midlertidig oppholdstillatelse som de siste årene er fornyet sju måneder av gangen.

Kapret fly på vei fra Aserbajdsjan

Mannen kom til Norge i 1993 som 20-åring sammen med sin åtte år eldre bror og en annen mann i et kapret Aeroflot-fly.

De tre kapret flyet på vei fra Baku i Aserbajdsjan til Perm i Russland, og tvang det til Gardermoen der de overga seg til norsk politi. Nesten halvannet år senere ble de utlevert til Russland der de fikk mellom fire og fem års fengsel.

Etter å ha blitt utlevert og sonet fengselsstraffene, kom brødrene tilbake til Norge via Danmark, der de hadde fått avslag på asylsøknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nedgang i asylsøkere til EU

Sommeren 2002 fikk de ett års oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag, fordi ingen andre land ville ta imot dem, og fordi de risikerte dødsstraff i hjemlandet.

Etter dette har broren til saksøker fått innvilget familieinnvandringstillatelse med sin norske ektefelle i 2010 og er i dag norsk statsborger. 46-åringens advokat Trond Olsen Næss skriver blant annet i sitt sluttinnlegg at det foreligger usaklig forskjellsbehandling mellom de to brødrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg anføres det at 46-åringen er avskåret fra kontakt med sin datter i Litauen, siden oppholdstillatelsen han har i dag ikke gir rett til utlendingspass.

Aktuelt: Venstre ypper til mer flyktningstrid med Frp

Midlertidig oppholdstillatelse

Han betegner også Utlendingsnemndas avgjørelser som grovt urimelige. Motparten, ved advokatfullmektig Jane Elisabeth Christensen, tilbakeviser dette i sitt sluttinnlegg.

Hun påpeker også at saksøker fremdeles har midlertidig oppholdstillatelse etter utlendingsloven og at han heller ikke hindres gjennom loven fra å få nødvendig helsehjelp og behandling i Norge.

Aktuelt: 5.000 enslige mindreårige asylsøkere trenger tak over hodet