Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie

VIDEO: Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge

Amerikanske David og Ruth McIntyre kan ikke få rost mannskapet på Viking Sky nok, og mener at motorhavariet kunne endt i en forferdelig tragedie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er veldig takknemlige over å være i live. Kapteinen på skipet fortjener en medalje, han reddet oss og det var ikke en enkel jobb, sier Ruth McIntyre til NTB.

– Vi vil være takknemlige overfor det norske folk til evig tid, sier ektemannen David.

Lørdag ettermiddag opplevde ekteparet fra Seattle i USA marerittet da motorene på cruiseskipet Viking Sky sluttet å virke.

– Det var som en syklon kom over vannet, og skipet fikk flere slag og mistet all kraft, forklarer Ruth.

Les også: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans

Politiet oppretter undersøkelsessak

Politiet i Møre og Romsdal oppretter undersøkelsessak etter motorhavariet til cruiseskipet Viking Sky» fikk i Hustadvika lørdag.

David og Ruth McIntyre fra USa, fra staten Washington nær Seattle er lykkelig over å være i live og kan ikke få rost mannskapet nok. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
David og Ruth McIntyre fra USa, fra staten Washington nær Seattle er lykkelig over å være i live og kan ikke få rost mannskapet nok. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det foreligger ingen mistanke om straffbare forhold i denne saken. Men straffeprosessloven hjemler at det gjennomføres undersøkelser for å avklare årsaken ved en slik hendelse, selv om det ikke foreligger slik mistanke, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

I tillegg til denne saken, har også politidistriktet opprettet undersøkelsessak i tilknytning til motorhavariet som lasteskipet Hagland Captain fikk i Hustadvika samme ettermiddag.

Fakta om det dramatiske døgnet for cruiseskipet Viking Sky

* I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal om motorstans.

* Det var svært høye bølger rundt skipet og vind opp mot liten storm i området. Været var så ille at to redningsskøyter som skulle bidra, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet.

* Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger. 1.373 personer var om bord, 915 passasjerer og 482 besetningsmedlemmer. De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia.

* Helikoptre ble satt inn for å evakuere passasjerer. De ble heist opp i helikoptre og fløyet til land. I løpet av kvelden og natta ble over 470 personer evakuert.

* Det ble opprettet et mottak på land i Brynhallen i Fræna kommune. Mange ble også busset til Molde og Kristiansund for å finne soveplasser.

* Natt til søndag fungerte tre av fire motorer på cruiseskipet igjen. To ankerhåndteringsfartøyer slepte skipet mot Molde. Viking Sky la til kai i Molde klokka 16.20 søndag ettermiddag.

* Etter hendelsen har 25 personer blitt behandlet ved sykehusene i Molde og Kristiansund. Søndag var tilstanden alvorlig for én pasient. Totalt var sju fortsatt innlagt i Kristiansund og seks i Molde. Resten hadde fått kortvarig behandling og var utskrevet.

* Samtidig som evakueringen av cruiseskipet foregikk lørdag kveld, mistet også lasteskipet Hagland Captein motorkraft og fikk slagside. Også dette skipet befant seg da på Hustadvika.

* Ni personer om bord i lasteskipet måtte hoppe i sjøen for å bli hentet opp av et helikopter. Ingen ble skadd.

Kilder: Viking Ocean Cruises, Politiet Møre og Romsdal, Hovedredningssentralen Sør-Norge og Helse Møre og Romsdal

Skovly understreker at politiet samarbeider med andre norske myndighetsorganer som gjør undersøkelser i forbindelse med disse to motorhavariene.

Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten

– Skipet kunne ha kantret

På havet var det bølger på opp mot 15 meter, vind opp mot liten storm, og på et tidspunkt var cruiseskipet bare 100 meter fra å grunnstøte.

– Vi drev mot et skjær, og vi har blitt fortalt at dersom vi hadde truffet det, så kunne skipet ha kantret. Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie.

Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon, beskrevet av 330-skvadronen på Sola som så omfattende at den «balanserte på kanten av hva de kunne klare».

Les også: Passasjer: – Fikk Titanic-følelse

Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn

VIDEO: Unike bilder viser redningsaksjonen over Viking Sky

– We made it

Om bord på cruiseskipet var de fleste passasjerene eldre folk fra USA, Storbritannia og Canada. De var på vei fra et såkalt nordlys-cruise i Nord-Norge til Stavanger.

Ved 16.20-tiden søndag la cruiseskipet Viking Sky endelig til kai 26 timer etter motorhavariet, og et svært strabasiøst døgn.

– We made it, ropte noen av passasjerene da de ankom Molde.

Med passasjerer vinkende på dekk og jubelrop fra fremmøtte på kaia, var skrekkdøgnet til havs på cruiseskipet endelig over.

Les også: Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon

Ektepar: – Vi er veldig takknemlige

Personvernpolicy