Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn

Viking Sky-hendelsen: Flere filmet og tok bilder fra dramatikken om bord
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved 16.20-tiden søndag la cruiseskipet Viking Sky endelig til kai etter et strabasiøst døgn. – We made it, ropte noen av passasjerene da de ankom Molde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med passasjerer vinkende på dekk og jubelrop fra fremmøtte på kaia, var skrekkdøgnet til havs på cruiseskipet endelig over.

Passasjerene roser måten de ble tatt vare på om bord på Viking Sky, som lørdag fikk store problemer på Hustadvika.

– Vi er blitt møtt med godhet, tålmodighet og gavmildhet. Når først situasjonen oppsto, kunne den ikke blitt taklet på en bedre måte. Norge kunne ikke tatt bedre vare på oss, sier passasjer Cindy Biddinger fra USA til Aftenposten.

Storstilt evakuering

Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, fikk lørdag ettermiddag store motorproblemer og sendte ut mayday-signal. Det var dårlig vær i området, og skipet drev mot land.

På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet i farlig grunt farvann. På et tidspunkt var skipet bare 100 meter fra å grunnstøte. Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon, beskrevet av 330-skvadronen på Sola som så omfattende at den «balanserte på kanten av hva de kunne klare».

Fakta om det dramatiske døgnet for cruiseskipet Viking Sky

* I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal om motorstans.

* Det var svært høye bølger rundt skipet og vind opp mot liten storm i området. Været var så ille at to redningsskøyter som skulle bidra, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet.

* Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger. 1.373 personer var om bord, 915 passasjerer og 482 besetningsmedlemmer. De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia.

* Helikoptre ble satt inn for å evakuere passasjerer. De ble heist opp i helikoptre og fløyet til land. I løpet av kvelden og natta ble over 470 personer evakuert.

* Det ble opprettet et mottak på land i Brynhallen i Fræna kommune. Mange ble også busset til Molde og Kristiansund for å finne soveplasser.

* Natt til søndag fungerte tre av fire motorer på cruiseskipet igjen. To ankerhåndteringsfartøyer slepte skipet mot Molde. Viking Sky la til kai i Molde klokka 16.20 søndag ettermiddag.

* Etter hendelsen har 25 personer blitt behandlet ved sykehusene i Molde og Kristiansund. Søndag var tilstanden alvorlig for én pasient. Totalt var sju fortsatt innlagt i Kristiansund og seks i Molde. Resten hadde fått kortvarig behandling og var utskrevet.

* Samtidig som evakueringen av cruiseskipet foregikk lørdag kveld, mistet også lasteskipet Hagland Captein motorkraft og fikk slagside. Også dette skipet befant seg da på Hustadvika.

* Ni personer om bord i lasteskipet måtte hoppe i sjøen for å bli hentet opp av et helikopter. Ingen ble skadd.

Kilder: Viking Ocean Cruises, Politiet Møre og Romsdal, Hovedredningssentralen Sør-Norge og Helse Møre og Romsdal

Les også: Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn

(Saken fortsetter under)

Cruiseskipet Viking Sky ankommer Molde etter problemene som oppsto over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Cruiseskipet Viking Sky ankommer Molde etter problemene som oppsto over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fikk start på motorene

Lørdag kveld fikk mannskapet start på tre av fire motorer. Skipet som hadde nær 900 gjenværende personer om bord, seilte så til Molde assistert av flere slepebåter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved 16.20-tiden ankom cruiseskipet Molde.

Passasjerene ble fraktet til et mottakssenter på Seilet hotell, og et kjøpesenter i byen ble holdt åpent for dem. Røde Kors' evakueringsstab og ansatte ved den amerikanske, britiske og canadiske ambassaden var også på plass i Molde, for å bistå de som trengte hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kaia hadde moldensere møtt opp med norske flagg for å ta imot, skriver Romsdals Budstikke.

– Det har vært et tøft oppdrag. Det kunne gått veldig galt. Nå ser vi svært fornøyde passasjerer. Det er hyggelig at folk flagger med norske flagg, og viser at de bryr seg, sier Molde-ordfører Torgeir Dahl til NRK.

Passasjer: – Fikk Titanic-følelse

Kapteinen fulgte råd fra losene

Kapteinens avgjørelse om å gå over Hustadvika i uværet var i tråd med de rådene han fikk av de to losene som var om bord, skriver Bergens Tidende.

– Det var ingenting som tilsa at et skip som Viking Sky» ikke skulle gå denne strekningen i det været som var, sier kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket.

(Saken fortsetter under)

Cruiseskipet Viking Sky ankommer Molde etter problemene som oppsto over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Cruiseskipet Viking Sky ankommer Molde etter problemene som oppsto over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

De to losene hadde vært om bord siden skipet dro fra Tromsø og hadde ingen innvendinger mot at skipet skulle krysse det værharde strekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere redningsskøyteskipper har imidlertid vært svært kritisk til avgjørelsen, skriver Dagens Næringsliv.

– Med denne vindstyrken så lå alle andre i havn, mens dette skipet gikk over åpent hav. Det var ikke nødvendig å gå ut, ikke minst med tanke på passasjerene, sier Magne Sætren til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her fraktes cruiseskipet forbi Bud på vei til Molde

Hjemreise

Søndag ettermiddag var siste status fra Helse Møre og Romsdal at de hadde tatt imot totalt 25 pasienter, 13 er fremdeles på sykehus og for én av pasientene er tilstanden alvorlig.

Søndag kveld reiser de første passasjerene med fly til Oslo. Det er også satt opp et charterfly til London med plass til 200 passasjerer rundt midnatt, skriver NRK.

Den neste reisen Sky Viking skulle hatt, 27. mars, er naturlig nok innstilt, melder rederiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassifiseringsselskapet Lloyds skal undersøke cruiseskipet teknisk for å finne ut av hva som gikk galt. Også Sjøfartsdirektoratet skal delta i denne undersøkingen.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) var ifølge statskanalen i Molde søndag for å møte politiet, Fylkesmannen, Sivilforsvaret og de involverte kommunene.

Ektepar: – Vi er veldig takknemlige

13 passasjerer fremdeles innlagt

Søndag ettermiddag opplyser Helse Møre og Romsdal at sykehuset i Molde har tatt imot 13 pasienter. En av dem ble sendt videre til Haukeland universitetssjukehus i Bergen, seks har fått kortvarig behandling på poliklinikk, mens seks fortsatt er innlagt.

Sykehuset i Kristiansund har tatt imot tolv pasienter. Sju av dem er fortsatt innlagt, mens to er utskrevet og tre har fått kortvarig behandling på poliklinikk.

Tilstanden betegnes som alvorlig for en av disse pasientene.

Les også: Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip