Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud

Politiet sperret av et større område på Grønland i Oslo etter funnet av en eksplosiv innretning i april 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Politiet sperret av et større område på Grønland i Oslo etter funnet av en eksplosiv innretning i april 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 19-årig russisk mann som er ilagt innreiseforbud til Norge, har gått til sak mot staten. Han er tidligere tatt med en eksplosiv innretning i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen er utvist med varig innreiseforbud, og vedtaket er begrunnet med hensynet til «grunnleggende nasjonale interesser». Han bestrider det og mener vedtaket må kjennes ugyldig, både på grunn av feil faktum og feil lovforståelse.

Rettssaken går i Oslo tingrett fra mandag til onsdag.'

Ble dømt: 17-åring dømt til ni måneders fengsel for hjemmelaget bombe

– Ikke tilstrekkelig alvorlig

– Hensynet til offentlig sikkerhet tilsier ikke utvisning, heter det i sluttinnlegget fra 19-åringens advokat, John Christian Elden.

– Videre foreligger ikke personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel, skriver Elden videre.

Staten, representert ved advokat Ingrid Skog Hauge hos Regjeringsadvokaten, er uenig i dette.

– Saksøker anses å utgjøre en fremtidig risiko for Norges grunnleggende nasjonale interesser. Det må legges til grunn at han sympatiserer med en ekstrem islamistisk ideologi og at han aksepterer bruk av vold for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anket : Høyesterett behandler bombesaken på Grønland

Dømt i Høyesterett

I Høyesterett ble 19-åringen dømt til ti måneders fengsel for å ha hatt med seg eksplosiver på Grønland i Oslo i april 2017.

De faktiske forholdene i saken var ubestridt da saken gikk for Høyesterett. 19-åringen har erkjent at han laget bomben – bestående av en flaske lightergass, en lighter og 40–50 metallbiter – men nekter for at han hadde til hensikt å utløse den for å skade noen. Han har sammenlignet innretningen med fyrverkeri og forklarte i retten at han ville teste den i skogen sammen med to venner.

Planla terror: PST: Bombedømt tenåring planla terror i Norge

Mannen ble opprinnelig siktet etter terrorbestemmelsene, men siktelsen ble endret til ulovlig befatning med eksplosivt materiale.