Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika

Et redningshelikopter svever over cruiseskipet Viking Sky som er i problemer under stormen ved Hustadvika i Møre og Romsdal.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Et redningshelikopter svever over cruiseskipet Viking Sky som er i problemer under stormen ved Hustadvika i Møre og Romsdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystverket er koblet inn på grunn av faren for akutt forurensning etter at de to skipene havarerte i Hustadvika. Så langt er det ingen lekkasjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store slepebåten Boa Heimdal er på vei til havaristedet. Det sier Ove Njøten, vaktleder ved Kystverkets beredskapssenter i Horten, til Bergens Tidende.

Ved cruiseskipet Viking Sky ligger allerede taubåten Vivax. Lørdag kveld hadde det fortsatt ikke lyktes å feste slep i det havarerte cruiseskipet, som ligger med to anker.

Viking Sky har rundt 700 tonn drivstoff om bord.

– Ut fra det vi vet, har ikke skipet hatt noen grunnberøring, så slik vi anser situasjonen nå, er det ikke stor fare for forurensning, sier han til BT.

– Men ting kan skje her, og vi anser ikke situasjonen for å være under kontroll, sier Njøten.

Dersom det skulle komme utslipp, vil muligheten for å samle opp eventuell diesel eller tungolje fra sjøen være minimal, sier han.

– Med dette været er det vanskelig å si om eventuelt utslipp vil drive inn mot land eller lenger ut til sjøs. Oljevernutstyr vil heller ikke ha noen effekt i dette været.

Lasteskipet Hagland Captain, som også havarerte i Hustadvika lørdag kveld, har ifølge Njøten 50 kubikkmeter diesel om bord.

Skipets lasterom er fylt med flis, mens dekket er lastet med tømmer. Noe av tømmeret har havnet i sjøen.