Senterpartiets landsmøte:– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 1814
Sp-nestleder Ola Borten Moe regner med at regjeringens forbud mot pelsdyravl er første skritt i rekken av forbud mot næringsliv i Norge.
HAMAR (ABC Nyheter): – Jeg tror overfloden vår delvis forklarer holdningsendringene som får stadig sterkere fotfeste: La oss ikke bruke ressursene våre. La oss ikke bruke mulighetene våre.
Det sa Borten Moe da han lørdag talte til Sp-landsmøtet i Hamarhallen lørdag, da temaet var partiets syn på næringsliv basert på norske ressurser.
– For første gang har en regjering varsla forbud mot produksjon av en vare som fortsatt skal være lovlig. Pelsdyrnæringa skal legges ned som en morgengave til Venstre fra statsministeren, sa Borten Moe.
– Med et pennestrøk blir livsgrunnlaget til noen hundre norske familier revet bort. De betaler regninga. De sitter igjen med gjelda, la han til.
Rett fra 1814 for fall?
Sp-nestlederen ser pelsdyrsaken som ledd i et alvorlig ideologisk skifte.
– Dette er ikke bare en uhørt politisk hestehandel og en av de største politiske skandalene i nyere tid.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det representerer et ideologisk og prinsipielt brudd med med noe som har vært sentralt i et fritt Norge siden 1814 og Hans Nielsen Hauges tid: Nærings- og etableringsfriheten, sa Borten Moe.
Ifølge ham er det den enkeltes mulighet og rett til å skape sitt eget utkomme gjennom eget arbeid, som står på spill.
– Det eneste forbudte blir matproduksjon
– Ingen må innbille seg at dette er slutten på en utvikling. Det er starten, advarte Borten Moe.
Han trakk fram at regjeringen allerede har foreslått forbud mot nydyrking av myr. – Framover mener regjeringen altså at det skal være lov å gjøre alt annet med norske myrer, enn å dyrke mat. Og det i et land der bare tre prosent av arealet er dyrka mark og sjølforsyningsgraden er under 40 prosent. Det er ikke til å forstå.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTror flere husdyrforbud kommer
Neste eksempel på det han ser som avvisning av norsk ressursbruk, dreide seg om skogen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vern av skog har gått fra å være spørsmål om vern av konkrete naturtyper og verdier, til å bli et spørsmål om å ta størst mulig produktivt areal ut av produksjon, framholdt nestlederen.
– Foreløpig er målet ti prosent. Når det er nådd, kommer garantert mange til å mene at nå må vi sette oss nye ambisiøse mål, kanskje 20 prosent. Kanskje 30 prosent, sa Borten Moe.
Jeg tror vi kan være rimelig trygge på at når de nå er ferdige med pelsdyrnæringa, så kommer andre deler av norsk husdyrhold til å stå for tur.
Fem pelsdyrbønder saksøker staten for deres rett til å leve av eget arbeid.