Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bonde er dømt til fengsel i åtte måneder etter å ha blitt funnet skyldig i vanskjøtsel av 50 storfe over en lang periode. Han nektes å ha dyr i minst ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen fra Fredrikstad tingrett i fjor er nå rettskraftig etter at Borgarting lagmannsrett i slutten av januar avviste mannens anke, opplyser Mattilsynet, som offentliggjorde saken fredag.

I dommen fra tingretten går det fram at eieren av dyrene er landbruksutdannet og ansatt som forsker, han var arbeidsfør og hadde en grei økonomi. Mattilsynet hadde flere år før dyreholdet ble avviklet i 2016, betegnet dette som risikodrift, og derfor var gården gjenstand for en rekke inspeksjoner fra 2008 og helt fram til 2016.

Underernærte

Ved samtlige tilsyn fant inspektørene avvik og pålegg om retting. Da de var på den siste inspeksjonen 19. april 2016, fant de 50 svært magre dyr som var underernærte og som var sterkt angrepet av lus. De var skitne og med svimerker som følge av at de gikk i egen avføring og på altfor liten plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ei kvige døde nylig etter å ha blitt liggende fire dager etter kalving, uten å komme seg opp. Eieren hadde ikke tilkalt veterinær til kua. Kalven som mistet mora, går løs rundt i fjøset, står det i tilsynsrapporten.

Ikke dyrlege på to år

Mannen hadde ikke hatt veterinær i fjøset på to år da inspektørene var der. Et dyr ble avlivet på stedet. Da dyrene ble fjernet fra gården, ble det oppdaget ei ku som hadde brudd i det ene bakbeinet uten at eieren hadde gjort noe med det.

– Retten er ikke i tvil om at dyra led i lang tid, og helt sikkert i to-tre måneder før Mattilsynet avviklet driften, står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han dømmes for grove forsettlige brudd på dyrevelferdsloven. Av allmennpreventive grunner er det viktig å reagere strengt mot slike brudd, skriver dommer Sissel Rostad, som dømte mannen til åtte måneders fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten fengselsstraffen er mannen i slutten av 50-årene også framdømt retten til å ha husdyr i minimum ti år.

Sjelden sak

Seksjonssjef Nina Brogeland Laache Mattilsynet i Østfold og Follo sier NTB at det heldigvis ikke er ofte så grove saker forekommer.

– De fleste dyreeiere tar godt vare på dyra sine, men vi har en del dyrehold som vi følger opp relativt tett. Det som er viktig med akkurat denne saken, er at inspeksjonen som ledet til at dyreholdet ble avviklet, skjedde etter at vi hadde mottatt en bekymringsmelding, sier hun.