Stormsenter treffer Norge med full kraft

Video: Helgen blir skikkelig forblåst.

Et kraftig lavtrykk vil i løpet av helgen treffe kysten av Norge med vindkast på opp imot orkan styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk Institutt har sendt ut dette farevarselet for Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

«Lørdag ettermiddag og kveld er det ventet sørvest, senere vestlig full storm 25 m/s med kraftige vindkast 30-35 m/s», melder Yr.

– Fra fredag kveld blir det storm og snø i fjellet Det er en skummel kombinasjon som gir vanskelige kjøreforhold i fjellet fra i kveld til søndag. Utover søndag løyer vinden, varsler Meteorologisk Institutt.

Hagl- og tordenbyger

Ifølge de siste værprognosene vil stormen ta en mer nordlig bane, og treffe Midt-Norge først, men den sterkeste vinden vil likevel komme sør for lavtrykket.

– Dette er et ganske kraftig stormsenter. Fra Fedje i Hordaland til Sunnmøre kan det blåse opp i liten storm, mens det kan blåse full storm ved Stad , sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita, til TV 2.

Det er ventet opp mot full storm i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Foto: Bjørn Godal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det er ventet opp mot full storm i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Foto: Bjørn Godal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når det brer seg til Nordland, kan vinden også komme opp i storm.

Utsatte steder kan få opp imot 50 millimeter nedbør. Det er dessuten ventet solide hagl- og tordenbyger.

Advarer innbyggerne

Innbyggere langs kysten blir nå bedt om å forberede seg på uværet.

– Sett inn hagemøbler og løse gjenstander. Det blir meterhøye bølger på sjøen og vanskelige kjøreforhold over store deler av Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Dagbladet.

Nord-Norge fikk allerede torsdag en forsmak på naturkreftene med liten storm sør for Lofoten og full storm i fjellet. Deler av Saltfjellet, Salten, Lofoten, Ofoten og Vesterålen var utsatt for vindkast tilsvarende orkan styrke.

Fredag er det meldt om kolonnekjøring på to fjelloverganger; E6 over Kvænangsfjellet og E10 over Bjørnfjell. Ifølge Statens vegvesen er veien stengt på svensk side, melder Nordlys.

Sjekk været der du bor

13 meter høye bølger

Til helgen blir det mer av samme sort.

– Det dårlige været starter først i sør og sprer seg nordover. Sammen med vinden kommer nedbøret. Fredag begynner det å blåse opp og øke til sørøstlig stiv kuling flere steder, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosicis ved Vervarslinga i Tromsø til NRK.

Lørdag er det ventet høye bølger, høy vannstand og kraftig vind.

– Vi har ute gult farevarsel for kraftig vind i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland, og vurderer Nordland nå. Det ventes høye bølger opp mot 13 meter langs kysten av Nordland lørdag. I tillegg er det varsel om kraftig pålandsvind, sier statsmeteorolog Magnhild Svanevik til Nettavisen.

Østlandet, derimot, slipper unna uværet i denne omgang.

Personvernpolicy