20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest

Direkte: Ungdommene streiker og har samlet seg utenfor Stortinget.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoleelever over hele landet skal fredag streike for klimaet. Totalt er det ventet opp mot 20.000 streikende barn og ungdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av engasjerte skoleelever går fredag ut i politisk protest for klimaet. Ifølge arrangørene er det ventet minst 10.000 elever til demonstrasjonen i Oslo og opp mot 20.000 elever nasjonalt. Det er varslet streik over 70 steder i landet, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene og engasjerte enkeltpersoner. Også Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom har vært med på mobiliseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overleverte krav

Væpnet med plakater og slagord samlet tusenvis av streikende skoleungdommer seg foran Stortinget, hvor de møtte klimaminister Ola Elvestuen (V).

– Hvis jorda blir en søppelsekk, hva er plan B, ropte tusenvis av elever som var møtt opp foran Stortinget.

Klokka 10 fikk Elvestuen overlevert kravene fra de streikende ungdommene.

– Jeg sikker på at dersom jeg hadde vært på samme alder selv, så hadde jeg også vært her, uttalte Ola Elvestuen til pressen på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han snakkket med ungdommene og ga uttrykk for at han delte deres bekymring og krav om at noe må gjøres for å redde klimaet. Samtidig var Elvestuen opptatt av å berolige dem.

– Det er ikke så skummelt som det kan virke som når man leser alle nyhetene, sa Elvestuen til dem som overleverte en liste med krav.

Les også: – Elvestuens klimaavtale med EU er en gavepakke til klimasinkene i Frp

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er ikke skulk

I forbindelse med den mye omtalte elevstreiken har flere politikere ytret at deltakelse i klimastreik ikke skal godkjennes som fravær.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har blant annet uttalt til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd.

Dette får Elevorganisasjonen og Norsk Studentorganisasjon til å reagere. Til sammen representerer disse over 450 000 norske elever og studenter.

Les også: Sommerværet «går i lås» på grunn av oppvarmingen i Arktis

– Å tolke et av de største ungdomsopprørene verden har sett som skulk er utrolig paradoksalt. Enten må man berømme ungdomsengasjement, eller så må man være ærlige om at man ikke vil ha det, sier Alida de Lange D’Agostino, påtroppende leder av Elevorganisasjonen (EO).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi i Norge har vært heldig med at unge som gamle kan vise sin misnøye i streiker, demonstrasjoner og andre former for lovlige markeringer. Dette er demokratiske virkemidler som politikerne burde støtte, legger Håkon Randgaard Mikalsen til, leder av Norsk studentorganisasjon.

Har fått kritikk

Flere Fremskrittsparti-politikere har gått hardt ut mot streiken. Stortingspolitiker Jon Helgheim har advart mot det han omtaler som «klimahysteri» i en Facebook-oppdatering gjengitt av ABC Nyheter.

Lengst i sin kritikk gikk Ole Jacob Johansen i Asker Frp, som sammenlignet ungdommenes klimaengasjement med nazipropaganda i et innlegg på Facebook , som senere ble slettet. Saken ble først omtalt av Budstikka.

VIDEO: Klimaendringene over Europa ble skremmende synlige i 2018