Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter etterlyser nasjonale retningslinjer for behandling av sterkt nedkjølte pasienter. Helsedirektoratet sier de ikke vil prioritere et slikt tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sterkt nedkjølt kvinne ble i februar fraktet til Molde sykehus, hvor hun ble erklært død. Da kvinnen skulle undersøkes av politiet rørte hun på seg, og det viste seg at kvinnen fremdeles var i live.

Hendelsen ble omtalt som tilfelle av såkalt aksidentell hypotermi, som innebærer at kroppstemperaturen faller som følge av ulykker, skader eller forgiftninger.

En rekke eksperter etterlyser nå nasjonale retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres av helsevesenet, skriver NRK.

– Retningslinjer som ikke er gitt ut av Helsedirektoratet er ikke bindende for helsepersonell. Derfor er det så avgjørende å få på plass dette, sier professor Torben Wisborg ved universitetet i Tromsø. Wisborg har lang erfaring med saker knyttet til behandling av sterkt nedkjølte personer.

Ved tilfeller av sterkt nedkjølte personer finnes det faglige retningslinjer ved flere helseforetak rundt om i landet, men ingen nasjonale. Det er det heller ingen planer om, ifølge Helsedirektoratet.

– Dette tilfellet har nok ikke nådd helt opp blant andre prioriterte problemstillinger. Men vi vurderer fortløpende alle forslag om nasjonale faglige retningslinjer. Dette gjør vi etter klare kriterium, sier avdelingsdirektør Morten Græsli i Helsedirektoratet.