NVE-analyse: – Størst risiko for vårflom i Nord-Norge

Nesbyen var ett av stedene som ble rammet av vårflom i fjor. En fersk analyse fra NVE viser at det i år er Nord-Norge og indre strøk i Sør-Norge som kommer til å bli mest utsatt for større vårflommer.
Nesbyen var ett av stedene som ble rammet av vårflom i fjor. En fersk analyse fra NVE viser at det i år er Nord-Norge og indre strøk i Sør-Norge som kommer til å bli mest utsatt for større vårflommer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er størst risiko for en stor vårflom i Nord-Norge og indre strøk i Sør-Norge i år. Det viser en analyse fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårflom er et årlig fenomen i store deler av landet. Akkurat hvor stor vårflommen blir er helt avhengig av været framover, og derfor understreker NVE at det dreier som om en analyse som sier noe om sannsynligheten for at det kommer en stor vårflom, og at dette ikke er et varsel.

– Basert på informasjon om årets snømengder kan vi si at det er større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i deler av Nord-Norge, sier hydrolog og flomvarsler Inger Karin Engen i en pressemelding fra NVE.

Dette gjelder spesielt i Troms og nord i Nordland. Også i elver som drenerer nordlige deler av Østlandet og indre strøk på Nordvestlandet er det større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i år.

Engen understreker samtidig at det i store deler av Sør-Norge, i Trøndelag og sør i Nordland er liten sannsynlighet for at det kommer noen større flom i vår.

I Sør-Norge er det 20–50 prosent sannsynlighet for vårflom på oransje nivå (det nest høyeste) med unntak av Sør- og Vestlandet hvor sannsynligheten er svær liten.