Politiet etterforsker trakassering av funksjonshemmet

Oslo-politiets hatkrimgruppe etterforsker trakassering av en 28 år gammel funksjonshemmet mann.
Oslo-politiets hatkrimgruppe etterforsker trakassering av en 28 år gammel funksjonshemmet mann. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets hatkrimgruppe i Oslo har startet etterforskning etter at en funksjonshemmet mann politianmeldte grov trakassering på gata i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

28 år gamle Amir Hashani skulle reise fra Oslo til et familiebesøk i Stavanger søndag 10. mars. Da opplevde han at en fremmed mann ropte hatefulle ytringer mot ham.

– I to-tre minutter sto mannen på andre siden av veien og ropte: «Du må dø. Du kan ikke leve som handikappet», forteller Hashani til NRK.

Hashani har CP og bruker rullator. Han forteller at mannen gikk over veien og spyttet på ham flere ganger.

– Jeg fikk fullstendig sjokk. Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere. Han mente det ikke var verdt å leve for meg.

Det var Handikapnytt som omtalte saken først. Det første Hashani gjorde da han landet på Stavanger lufthavn, var å politianmelde hendelsen. Det er hatkrimgruppa i Oslo politidistrikt som etterforsker saken.

Opprørt og forbannet

Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Sunniva Ørstavik, er opprørt over hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig sint, opprørt og forbannet over at dette er virkeligheten funksjonshemmede i Norge møter i dag. Men glad for at våre medlemmer ikke finner seg i det, anmelder det, og kaller en spade for en spade. Dette er hatkriminalitet og det må vi til livs, sier Ørstavik til Handikapnytt.

Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm reagerer kraftig.

– Vi vet at én av tre funksjonshemmede i Norge har opplevd hatytringer og trakassering. Dette skjer på skolen, på arbeidsplassen, på gata, i utelivet, på offentlige transportmidler og ikke minst på nettet og sosiale medier. Dette er svært alvorlig og uakseptabelt, sier Bjurstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener hatkriminalitet mot funksjonshemmede er et mye større problem enn folk har inntrykk av.

Trist og provosert

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) sier hun blir trist og provosert. Hun er glad for at politiet tar slike hendelser på alvor og har startet etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg blir voldsomt trist og provosert over holdningene til enkelte folk. For bare litt over to uker siden hørte vi den triste historien om Gustav som ble hetset på skitur, og nå har det skjedd igjen. Slik oppførsel skal vi ikke ha, sier Grande til NTB.

– Vi må stå opp for hverandre om vi ser eller hører slik oppførsel. Vi må alle, hver dag jobbe for å skape et samfunn som skal likebehandle alle. Alle mennesker er like mye verdt. Vi har dessverre fortsatt en vei å gå, men den veien skal vi gå sammen med Amir og alle andre i hans situasjon, sier statsråden.