SVT: Michael Skråmo er død

Moren til den norske IS-terroristen Michael Skråmo opplyser nå at han er død.
Moren til den norske IS-terroristen Michael Skråmo opplyser nå at han er død. Foto: NTB scanpix/ Skråmos egen PR-video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skråmo er død, forteller hans mor til Sveriges Television. Svensk sikkerhetspoliti vil ikke bekrefte opplysningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går ikke an å forestille seg den sorg vi føler nå, sier moren til SVT.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningen.

– Det ligger ikke i myndighetenes oppdrag å bekrefte dødsfall, sier kommunikasjonssjef Nina Odermalm Schei til SVT.

Verken PST eller norsk UD kan bekrefte overfor NTB at Skråmo er død.

– Vi er kjent med spekulasjonene, men generelt er det vanskelig å si noe endelig om dødsfall når det gjelder fremmedkrigere. Det er vanskelig å skaffe sikker informasjon, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Profilert aktør

Skråmo er en av de mest profilerte fremmedkrigerne og IS-rekruttererne som har reist fra Sverige. Han er norsk statsborger med norske foreldre, men er født og oppvokst i Göteborg.

Forrige uke ble det opplyst Skråmo var pågrepet av kurdiske styrker i Syria. Men opplysningen ble tilbakevist noen dager senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verken Michael Skråmo eller hans barn er på noen lister over personer som er pågrepet, opplyste den svensk-kurdiske debattanten Kurdo Baksi.

Foreldreløse barn

Skråmo har ifølge medieopplysninger sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Disse barna er trolig nå foreldreløse ettersom barnas mor også skal være død.

Hva som nå skjer med dem, er uvisst. Skråmos mor og søster har i et intervju med den britiske TV-stasjonen ITV sagt at de er desperate etter å få hentet barna, som er i alderen ett til åtte år, ut av Syria og i trygghet.

Ifølge svenske medier har Michael Skråmo drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.