Vil peke ut alternative gjerningsmenn: – Han er svært sentral

<p>I dag startet rettssaken i Nord-Troms Tingrett i den såkalte Sjøvegan-saken, der Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept for 20 år siden. Tiltalte nekter straffeskyld. Her er tiltaltes forsvarere, advokat Alexander Rydberg Greaker(t.v) og advokat Daniel Sannerud Storrvik. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix</p>
I dag startet rettssaken i Nord-Troms Tingrett i den såkalte Sjøvegan-saken, der Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept for 20 år siden. Tiltalte nekter straffeskyld. Her er tiltaltes forsvarere, advokat Alexander Rydberg Greaker(t.v) og advokat Daniel Sannerud Storrvik. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Under rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Marie-Louise Bendiktsen, vil forsvarerne presentere alternative gjerningsmenn og mistenkelige personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (ABC Nyheter): Onsdag startet rettssaken mot den 38 år gamle tamilske mannen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen (59) på Sjøvegan i 1998. Politiet mener huset ble påtent for å skjule drapet og en forutgående voldtekt.

Et av påtalemyndighetens viktigste bevis i saken er funn av tiltaltes DNA på den avdødes kropp.

I retten forklarte 38-åringen, som nekter straffskyld, at han hadde hatt et seksuelt forhold til 59-åringen i ukene før hun ble funnet drept i ruinene av sin nedbrente bolig.

Da 38-åringen inntok vitneboksen forklarte han seg i detalj om det påståtte forholdet.

– De var forberedt på at det ville bli tøft. Det å få utbrodert de detaljene som tiltalte har gjengitt i retten om deres egen mor er tøft å høre på, sier familiens bistandsadvokat Sølvi Wold til ABC Nyheter.

Les også: Tiltalt for voldtekt og drap – vil hevde de hadde et forhold

38 år gammel mann tiltalt for Sjøvegan-drapet i 1998

Forklarte seg i detalj

Den tiltalte mannen forklarte at han besøkte Bendiktsen dagen før hun ble funnet drept. Tiltalte hevdet at han denne dagen skulle levere tilbake en kakeboks han hadde fått av kvinnen.

Under møtet hevdet tiltalte at de to skal ha hatt «kroppslig kontakt».

Bistandsadvokat Sølvi Wold reprensenterer de etterlatte i saken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Bistandsadvokat Sølvi Wold reprensenterer de etterlatte i saken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Vi er fornøyd med hvordan han har forklart seg i dag. Han fremstår sannferdig og har forklart seg detaljert om sitt forhold til Marie-Louise Bendiktsen, sier tiltaltes forsvarer Alexander Rydberg Greaker.

Forsvareren forteller at hans klient synes det har vært vanskelig å forklare seg om forholdet. Ifølge tiltalte møtte han den avdøde kvinnen tre ganger.

– Det er ting som er veldig personlig. Jeg tror også retten la merke til at han synes det var vanskelig å forklare seg om de seksuelle hendelsene, sier han.

Les også: Drapssiktet i Sjøvegan jobbet i hagen hos avdøde

Politiet nærmer seg en avslutning på Sjøvegan-drapsgåten

Fester ikke lit til forklaringen

Selv om den tiltalte 38-åringen kort tid etter drapet skal ha hørt at politiet mistenkte at offeret var blitt voldtatt, fortalte han ikke i avhør om det angivelige seksuelle forholdet.

Aktor fester ingen lit til at det skal ha vært noe intimt forhold mellom tiltalte og avdøde.

– Han forklarte aldri da at han hadde noe intimt forhold til avdøde. Det er noe som er kommet i ettertid, sa aktor Torstein Lindquist i retten onsdag.

Les også: Sjøvegan-drapet: DNA-spor knytter siktet til saken

Tidligere lensmann om Sjøvegan-drapet: – Denne saken har plaget og irritert meg i 20 år

– Han burde vært her

Under sitt innledningsforedrag varslet Greaker at de under rettssaken kommer til å trekke frem andre aktuelle gjerningspersoner og mistenkelige personer fra etterforskningen.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt egen hjem på Sjøvegan. Foto: Politiet
Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt egen hjem på Sjøvegan. Foto: Politiet

En person forsvareren kommer til å sette søkelys på er en utenlandsk mann som var bosatt på Sjøvegan da drapet skjedde. Han var i vitneavhør i etterkant av drapet, men da politiet ville avhøre ham på nytt var han umulig å komme i kontakt med. Han ble da etterlyst gjennom Interpol, uten at det førte frem.

– Han er meget sentral i denne saken. Helt frem til politiet i fjor fikk treff på DNA, var han slik jeg forstår det, personen de var mest interessert i. De ønsket avhør av ham av naturlige grunner, forklarer Greaker til ABC Nyheter.

Mannen flyttet senere til Tyskland, hvor han ble dømt til åtte års fengsel for drapsforsøk på sin ekskjæreste og hennes nye kjæreste. I 2010 ble han utvist fra Tyskland.

– Han er sentral i saken og burde vært her for å avgi forklaring, sier han.

Les også: Sjøvegan-drapet: Mann pågrepet etter 20 år

I 2015 gikk politiet ut med disse fantomtegningene i saken. Forsvareren påpeker at mannen på bildet ikke ligner på hans klient. Foto: Politiet / Harald Nygård
I 2015 gikk politiet ut med disse fantomtegningene i saken. Forsvareren påpeker at mannen på bildet ikke ligner på hans klient. Foto: Politiet / Harald Nygård

– Ikke bevis for at han har drept

I 2015 offentliggjorde politiet fantomtegninger av en mann i jakten på personen som drepte Bendiktsen. Fantomtegningene ble utarbeidet av den tidligere VG-tegneren Harald Nygård.

Greaker påpeker personen ikke ligner på den drapstiltalte 38-åringen.

– Man trenger ikke å se veldig mye på min klient for å se at det ikke er samme person. Det viser at politiet har vært på helt andre spor og sett etter en helt annen person, sier han.

Selv om politiet har funnet DNA av tiltalte på den avdøde kvinnens kropp, har de ikke lyktes å finne et drapsvåpen.

– Det at de har funnet DNA er ikke et bevis på at min klient har drept henne, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært