Kommune får refs etter at funksjonshemmet ble forbrent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen i Trøndelag mener at Trondheim kommune ikke har gitt en forsvarlig helsetjeneste etter at en funksjonshemmet kvinne fikk brannskader under bading.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen var ikke i stand til å si fra om at badevannet i badekaret var altfor varmt og ble derfor sterkt forbrent under bading i en omsorgsbolig på Nardo i Trondheim i juli i fjor, skriver Adresseavisen.

Hun fikk tredjegrads forbrenning og måtte fraktes til brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

– Dette er en alvorlig sak, fordi den fikk et alvorlig utfall. Beboeren ble forbrent og fikk alvorlige skader som følge av badingen, sier Frode Engtrø, assisterende fylkeslege hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Fylkesmannen mener kommunen har brutt helse- og omsorgstjenesteloven og ikke gitt en forsvarlig helsetjeneste og at kommunen har gitt mangelfull opplæring til den ansatte. Fylkesmannen mener også at mangelfulle rutiner var en medvirkende årsak, blant annet fordi det ikke forelå noen skriftlig instruks for bading.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunaldirektør Helge Garåsen sier i en kommentar at Fylkesmannens konklusjon i denne saken er forventet og at kritikken er berettiget.

Saken har klare likhetstrekk med hendelsen i Færder kommune i februar der en 51 år gammel mann døde av brannskadene han fikk av å bli badet i glovarmt vann i en omsorgsbolig. I denne saken er både kommunen og den ansatte siktet av politiet for brudd på helsepersonelloven.