Fem Norwegian-fly på vei til og fra Norge er berørt

Video: Disse flyselskapene setter sine Boeing 737 MAX 8 på bakken.

Fem Norwegian-flyginger med flytypen Boeing 737 MAX 8 er på vei til eller fra Norge tirsdag. Flyselskapet har 18 maskiner av denne typen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyulykken i Etiopia gjør at Norwegian setter alle sine fly av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken midlertidig.

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at til sammen fem flyginger knyttet til Oslo er berørt.

En avgang som er ankommet fra Warszawa til Oslo, står allerede på bakken. Et fly fra Milano på vei til Oslo var ved 16-tiden over Tyskland. En avgang fra Oslo er allerede landet på Madeira.

Flere fly har snudd

En flyging er på vei fra Oslo til Malaga og er i lufta over Danmark, mens et fly er på vei fra Oslo til Gran Canaria og ligger i ettermiddag utenfor Portugal tirsdag ettermiddag.

Et Norwegian fly som var på vei fra Arlanda til Tel Aviv måtte snu da det fløy over Romania og returnerte Sverige, skriver Flightradar24.

– Vi beklager til de som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først. Berørte passasjerer vil bli informert via SMS og her på våre hjemmesider, melder Norwegian.

Fakta om hvem som har satt Boeing 737 MAX 8 på bakken

* Disse har satt sine Boeing 737 MAX 8-fly på bakken etter søndagens flyulykke i Etiopia eller stengt sine luftrom for trafikk for flytypen:

Stater:

* Storbritannia

* Tyskland

* Frankrike

* Irland

* Singapore

* Kina

* Indonesia

* Australia

* Malaysia

* Oman

Flyselskaper:

* Ethiopian Airlines (Etiopia, selskapet som eide ulykkesflyet)

* Comair (Sør-Afrika)

* Cayman Airways (Cayman Islands)

* Gol Airlines (Brasil)

* Aerolineas Argentinas (Argentina)

* Norwegian

* Icelandair

Noen av landene som ikke gjør det:

* USA: Verken flyprodusenten Boeing eller amerikanske luftfartsmyndigheter mener det så langt er noen grunn til å ta flytypen ut av trafikk. Heller ikke flyselskapene Southwest Airline og American Airlines, som opererer flytypen, ønsker å gjøre dette.

* Russland

* Tyrkia

* Italia

* Norge

* De forente arabiske emirater

* I India har luftfartsmyndighetene innført ekstra sikkerhetskrav for flytypen, men de har så langt ikke villet nekte flyene å fly.

Saken oppdateres

Les også: Fakta om hvem som har satt Boeing 737 Max 8 på bakken

Boeing oppdaterer programvaren på MAX-flyene

Norge stenger luftrommet for Boeing 737 MAX 8

Også Norge stenger luftrommet for flytypen Boeing 737 MAX 8. Flyforbudet er innført over hele det europeiske luftrommet.

Det var Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) som besluttet et føre-var-tiltak tirsdag, opplyser Luftfartstilsynet.

Bakgrunnen er flyulykken søndag der et fly fra Ethiopian Airlines i Etiopia styrtet kort tid etter avgang. Ulykken kostet 157 mennesker livet, blant dem den norske Røde-Kors-medarbeideren Karoline Aadland (28). Samme flytype, Boeing 737 MAX 8, var også involvert i en flystyrt med Lion Air i Indonesia 29. oktober 2018. Her mistet 189 personer livet.

Rammer tusenvis

Et Boeing 737 MAX 8 fly fra Norwegian (SE-RTC) Félix Rodríguez de la Fuente står ved gaten på Oslo lufthavn. Bak står et Boeing 777–260 LR (ET-ANP) fra Ethiopian Airlines. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Et Boeing 737 MAX 8 fly fra Norwegian (SE-RTC) Félix Rodríguez de la Fuente står ved gaten på Oslo lufthavn. Bak står et Boeing 777–260 LR (ET-ANP) fra Ethiopian Airlines. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norwegian arbeidet tirsdag kveld med å booke om flygningene til passasjerer som opprinnelig skulle reise med 737 MAX 8-flyene. Til NRK sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at tusenvis at passasjerer vil bli rammet.

– Vi snakker nok om noen tusen de nærmeste dagene, men de nøyaktige tallene sitter vi ikke på nå, sier han.

Selskapet jobbet da fortsatt med å informere de berørte passasjerene.

– Vi jobber nå med å informere alle berørte passasjerer via SMS. Vi har lite mer informasjon ut over det som allerede er i pressemeldingene, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian til NTB tirsdag ettermiddag.

Tolv Norwegian-kanselleringer til og fra Oslo lufthavn

Norwegian er i full gang med å booke om passasjerer etter at Boeing 737 MAX 8-flyene er satt på bakken. Flyselskapet lover at alle berørte får direkte beskjed.

Sent tirsdag kveld var det for onsdag registrert sju Norwegian-kanselleringer blant avgangene og fem kansellerte ankomster ved Oslo lufthavn, ifølge Avinors oppføringer. På Bergen lufthavn var det ingen kanselleringer, og ved Trondheim lufthavn var det registrert en kansellering blant ankomstene onsdag.

– Berørte passasjerer får direkte beskjed. Alle andre skal forholde seg som normalt. Vi slår sammen flygninger, som betyr at de alle fleste som blir berørt, får ny avgangstid samme dag, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss til NTB.

Norwegian har til sammen 18 fly som er satt på bakken.

Elleve Norwegian-kanselleringer til og fra Oslo lufthavn

Norwegian er i full gang med å booke om passasjerer etter at Boeing 737 MAX 8-flyene er satt på bakken. Flyselskapet lover at alle berørte får direkte beskjed.

Sent tirsdag kveld var det for onsdag registrert sju Norwegian-kanselleringer blant avgangene og fem kansellerte ankomster ved Oslo lufthavn, ifølge Avinors oppføringer. I Bergen var det ingen kanselleringer og i Trondheim lufthavn var det registrert en kansellering blant ankomstene onsdag.

– Berørte passasjerer får direkte beskjed. Alle andre skal forholde seg som normalt. Vi slår sammen flygninger, som betyr at de alle fleste som blir berørt får ny avgangstid samme dag, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss til NTB.

Norwegian har til sammen 18 fly som er satt på bakken.

Vil ikke leie inn erstatningsfly

Til E24 sier Sandaker-Nielsen at selskapet ikke vil leie inn erstatningsfly, og fastholder at det ikke er snakk om «store forstyrrelser». MAX-flyet utgjør rundt 10 prosent av Norwegians totale flyflåte, ifølge NRK.

I en pressemelding skriver Norwegian at det på grunn av usikkerheten knyttet til situasjonen ikke er mulig å tilby refusjon eller ombooking på framtidige avganger som skulle benytte seg av MAX-flyet.

Oppstyret førte til børsnedgang for Norwegian. Aksjekursen stupte da nyheten om at flyene skulle settes på bakken, ble kjent, men tok seg opp igjen utover ettermiddagen. Børsdagen endte med en nedgang på 2,9 prosent.

Også Boeing-aksjene stupte i kurs. Like etter børsåpningen i New York tirsdag falt de over 8 prosent. En drøy time før stengetid hadde den hentet seg noe inn, med en nedgang på rett under 6 prosent.

USA står alene

Flyforbudet som ble innført tirsdag kveld, vil også gjelde for operatører utenfor Europa som ønsker å fly i europeisk luftrom.

Norwegian besluttet tidligere på dagen å sette sine 18 fly av typen på bakken etter at de britiske luftfartsmyndighetene CAA UK innførte et midlertidig flyforbud for flytypen i britisk luftrom og for britiskregistrerte fly.

USA er nesten alene om ikke å ha innført flyforbud for ulykkesflyet. Luftfartsmyndigheten FAA har i stedet bedt Boeing, hvis hovedkontor ligger i USA, om å oppgradere deler av programvaren i flyene.

I tillegg til at flyet har fått flynekt i Europa, har også store deler av Asia og Australia forbudt flyet.

Les også:

Singapore forbyr 737 MAX i luftrommet sitt – USA avventer

USA vil kreve endringer av Boeing-fly

VIDEO: Stiller spørsmål ved Boeing MAX 8-flyet etter Ethiopian-ulykken

Personvernpolicy