Flere Høyre-lag vil følge NATOs pengekrav

Fem store fylkeslag i Høyre går inn for å forplikte Norge til å nå NATOs toprosentmål innen 2024. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fem store fylkeslag i Høyre går inn for å forplikte Norge til å nå NATOs toprosentmål innen 2024. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere fylkeslag i Høyre går inn for å forplikte Norge til å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret innen fem år. Det er i tråd med NATOs ønske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et utvalg i partiet har forberedt et resolusjonsforslag til landsmøtet om å «ytterligere bevege Norge i retning av toprosentmålet innen 2024». Forslaget setter ingen frist for når målet faktisk skal være nådd og er dermed mindre forpliktende enn det fem tunge fylkeslag ønsker, skriver Klassekampen.

Innlandet, Viken, Oslo, Trøndelag og Troms og Finnmark er de regionale lagene som vil forplikte Norge til å oppfylle forsvarsalliansens pengekrav innen 2024.

Forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes sa i februar at han synes utvalgets forslag er for lite forpliktende og minner om at NATO vedtok nettopp 2024 som fristen for når medlemslandene skulle bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

– Norge er helt avhengig av NATOs sikkerhetsgaranti. USA har oppfordret Europa til å ta større ansvar egen sikkerhet. Det gjelder også Norge, sier han Elevenes. Han sitter på Stortingets akershusbenk og tilhører Viken Høyre, partiets største fylkeslag.

Heidi Nordby Lunde sier det er stort engasjement i Oslo Høyre, der hun er leder, for å øke investeringene i Forsvaret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært