Venstre-topp vil finansiere klimatiltak med Equinor-aksjer

Ketil Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, tar til orde for å selge Equinor-aksjer for å finansiere klimatiltak. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix
Ketil Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, tar til orde for å selge Equinor-aksjer for å finansiere klimatiltak. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venstres Ketil Kjenseth mener staten bør selge seg ned i Equinor og bruke pengene fra aksjesalget på klimatiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens eierandel på 67 prosent i Equinor er verdt rundt 400 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

– Dette er enormt med fossil kapital. Det er på tide å diskutere om noe av dette kan plasseres annerledes. Det er en stor klimarisiko å sitte med dette, sier Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

Regjeringen har allerede bestemt at oljefondet ikke lenger skal ha eierandeler i rene gass- og oljeselskaper, men Kjenseth mener klimaendringene krever at man diskuterer større grep. Han vil ikke si noe om hvor mye staten bør selge, men sier utspillet er i tråd med Venstres programpunkt om å vurdere et nedsalg i Equinor til fordel for fornybare og utslippsfrie sektorer. Et slikt nedsalg er ikke en del av regjeringsplattformen.

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero påpeker at staten kan bruke sin eiermakt i Equinor og hente ut større utbytte, som igjen kan reinvesteres i andre selskaper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært