Teknisk feil påvirker politiets nødnett

På det nye nødnettet skal alle nødetatene kunne kommunisere kryptert. Nå er politiets enheter rammet av en programvarefeil. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
På det nye nødnettet skal alle nødetatene kunne kommunisere kryptert. Nå er politiets enheter rammet av en programvarefeil. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Det er avdekket «en vesentlig feil» i politiets krypterte samband over nødnett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avdekket en feil i politiets nødnett. I frykt for at politiets personell kan gå glipp av viktige meldinger på sambandet, jobber man med midlertidige løsninger.

– Det er iverksatt tiltak for å begrense antall produkter med feil i omløp, blant annet er aktive bestillinger stoppet, opplyser Knut Jørgen Solstad, seksjonssjef for samband i Politiets IKT-tjenester (PIT), til ABC Nyheter.

– Sammen med Motorola er det gjennomført omfattende testing og feilsøk, og feilen er nå funnet, sier han.

Effekten av feilen beskrives som en ubehagelig høyfrekvent pipelyd i et notat fra PIT. ABC Nyheter har fått innsyn i dokumentet som er datert 15. februar. Her beskrives det som «en vesentlig feil» for alle radioer som har innstallert programvaren.

Det er Oslo og Øst politidistrikt som er særlig rammet av problemet for to radiotyper, som er standard utrustning for politiets samband.

«Vi er kjent med saken og er i dialog med Motorola og POD for å sikre at vi fra DSBs side bidrar med det vi kan for å løse problemene», svarer avdelingsdirektør Sigurd Heier i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), i en epost.

«Donald Duck lyd»

Et ukjent antall radioer – av typen MTP6650 – med den korrupte programvaren er tatt i bruk i de to nevnte politidistriktene. Men i tillegg finnes feilen også i MTM5400 som er politiets samband i biler og andre kjøretøy.

I notatet fra politiets eksperter heter det om feilen som er avdekket:

«Enkelte steder, hvor det er dårlige signalforhold i nødnettet kan det oppstå "Donald Duck lyd" eller en høyfrekvent "pipelyd". Denne feilen kan føre til at viktige meldinger på sambandet delvis eller helt mistes».

Også radioene i politiets kjøretøy er rammet av feilen i programvaren. Foto: NTB scanpix
Også radioene i politiets kjøretøy er rammet av feilen i programvaren. Foto: NTB scanpix

Feilen påvirker krypterte talegrupper og berører bare politiets brukere av Nødnettet. Politiet har arbeidet med en midlertidig løsning hvor enkelte grupper blir gjort ukrypterte, men hvor kun politiet får den nødvendige tilgangen, etter det ABC Nyheter forstår.

I notatet fra politiets IKT-enhet ber en om at distriktene som har fått utlevert MTP6650-radioer unngår å skifte ut flere redioer «inntil problemet er øst», og at det ikke blir bestilt noen nye radioer.

– Iverksatt tiltak

Men inntil dette er ordnet er den korrupte software-versjonen MR 17.3 ikke godkjent «for bruk i politiets radioer». Politiets kjøretøy vil dermed heller ikke bli oppgradert med noen ny programvare.

– Det er iverksatt tiltak for å begrense antall produkter med feil i omløp, blant annet er aktive bestillinger stoppet, sier seksjonssjef Solstad som også påpeker at det er iverksatt tiltak for å begrense feilen i «de terminalene som allerede er utlevert med ny software».

– Tiltakene som er innført vurderes som gode nok i forhold til sikkerhetskravene som foreligger - slik at man trygt kan fortsette å bruke de nye radioene fram til feilrettingen er utført, sier han.

I notatet er man ikke sikker på at feilen vil kunne rettes opp raskt, og man frykter forsinkelser i utskiftningen av radioer i andre steder enn i Oslo og Øst politidistrikt «hvis det viser seg at det tar lang tid før vi får en løsning».

Koster milliarder

Da Nødnettet ble vedtatt blåste det friskt rundt valget av teknisk løsning for den enomre investeringen. Sist oppdaterte anslag oversluttkostnaden ligger mellom 5,7 og 6,5 milliarder kroner.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har det overordnede ansvaret, viser at politiet foretok 646.000 nødnettsamtaler bare i januar, noe som er mer enn hva de to andre etatene – helse- og brannvesen – gjorde tilsammen. I dette tallet er ikke rene telefonsamtaler inkludert.

Byggingen av det nye nettet startet i 2007 og 1. desember 2015 ble det erklært ferdig som et landsdekkende nødnett med nye basestasjoner og egne sambandsenheter.

Siden 2012 har Motorola Solutions vært driftsleverandør for det norske nødnettet. Selskapets talsperson for Europa, Elvan Lindberg, sier at apparatene nå skal være oppdaterte og fullt funksjonelle.

– Som et ledd i den formelle prosesse så skal kunden nå teste og få bekreftet at den oppgraderte softwaren fungerer, sier Lindberg til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært