Tolv nye villrein felt i Nordfjella

Bakgrunnen for den ekstraordinære jakten, er utbruddet av skrantesyke (CWD). Ved å ta ut hele stammen håper man å fjerne den dødelige dyresykdommen fra norsk jord. Foto: Sondre Dalaker / NRK / NTB scanpix
Bakgrunnen for den ekstraordinære jakten, er utbruddet av skrantesyke (CWD). Ved å ta ut hele stammen håper man å fjerne den dødelige dyresykdommen fra norsk jord. Foto: Sondre Dalaker / NRK / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I helgen ble tolv villrein felt i den ekstraordinære villreinjakten i Nordfjella. Til sammen er 19 dyr felt så langt i jakten som skal utrydde skrantesyke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljødirektoratet har vedtatt at inntil 55 voksne villreinbukker skal tas ut i Nordfjella sone 2, i perioden 1. februar til 12. april 2019. Vinterfellingen startet 26. februar og til nå er 19 dyr felt.

Den ekstraordinære fellingen gjøres i regi av Statens naturoppsyn (SNO).

– Skrantesyke er en dødelig dyresykdom. For å utrydde den i Norge, og unngå at flere hjortedyr smittes, må vi hindre spredning, sier seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratet.

Å ta ut 55 dyr på vinteren er utvilsomt en belastning for villreinstammen i sone 2.

– Miljødirektoratet vurderer likevel at tiltaket er nødvendig. Målet er å bli tilstrekkelig sikre på om bestanden er smittet eller ikke, og gjennom det hindre potensiell spredning av skrantesyke (CWD).

Vinteruttaket er igangsatt som et supplerende tiltak til ordinær jakt, blant annet på grunn av at det ble felt betydelig færre dyr enn forventet under den ordinære jakta i 2018. For å friskmelde flokken krever Mattilsynet 99 prosent sikkerhet, men det tar noe lenger tid å oppnå.

Nordfjella omfatter seks kommuner, Aurland, Lærdal, Hemsedal, Hol, Ål og Ulvik, i de tre fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Sone 2 er området sør for fylkesvei 50 Hol-Aurland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært