Få kvinner søker patent

Selv om kvinneandelen for etablering av enkeltpersonforetak ifølge Innovasjon Norge øker, ser Patentstyret ingen endring i andelen kvinnelige oppfinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mens Innovasjon Norge nevner at kvinneandelen for etablering av næringsvirksomheter viser en økende trend, ser vi ingen økning i andelen kvinnelige oppfinnere de seneste årene, sier avdelingsdirektør Bert Boldvik i Patentstyret i en pressemelding.

Tallene fra Innovasjon Norge, som administrerende direktør Anita Krohn Traaseth presenterte fredag, viser at andelen kvinner som etablerer enkeltmannsforetak er på 38,5 prosent og aksjeselskap 20 prosent.

Men selv om trenden er økende, som Boldvik også poengterer, er det bare 6,6 prosent kvinnelige oppfinnere blant norske patentsøknader i 2018. Tallene fra Patentstyret viser samtidig at andelen kvinnelige oppfinnere de siste sju årene har ligget på rundt 5,5 prosent til 7,5 prosent.

Innen helse- og sosialtjenester er over 80 prosent av de ansatte kvinner, mens andelen kvinnelige oppfinnere er 27 prosent. Innenfor næringsområdet teknisk tjenesteyting utgjør kvinner 41 prosent av de ansatte, men det er kun 5 prosent kvinnelige oppfinnere.

Boldvik mener den lave andelen kvinnelige oppfinnere innenfor teknisk tjenesteyting er overraskende, men ser positivt på at andelen er høy innen helse- og sosialtjenester.

– Her er det også en større andel kvinner som driver med forskning og utvikling enn i mange andre næringer, påpeker han.

Personvernpolicy