SSB skeptisk til at regjeringen vil forsyne seg fra oljefondet

SSB er svært lite begeistret for at regjeringen til statsminister Erna Solberg ser på mulighetene for å ta midler fra oljefondet til å bygge et nytt regjeringskvartal. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
SSB er svært lite begeistret for at regjeringen til statsminister Erna Solberg ser på mulighetene for å ta midler fra oljefondet til å bygge et nytt regjeringskvartal. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statistisk sentralbyrå (SSB) advarer mot at statsminister Erna Solberg (H) åpner for en praksis med å ta av oljefondet for å betale for enkeltanskaffelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin årlige publikasjon «Økonomisk utsyn» advarer SSB mot de langsiktige konsekvensene av at regjeringen skal undersøke mulighetene for å erstatte fregatten KNM Helge Ingstad og å bygge nytt regjeringskvartal med midler direkte fra oljefondet, skriver Aftenposten.

– Hvis man først åpner for denne praksisen, kan man jo gjenta det. Det kan ofte dukke opp ønsker om nye store anskaffelser, sier forskningsdirektør Brita Bye i SSB.

Milliardanskaffelser der midler hentes inn direkte fra oljefondet vil verken komme fram på utgiftssiden i statsbudsjettet eller bli regnet inn i handlingsregelen for å bruke oljepenger, men effekten på økonomien blir nøyaktig den samme, påpeker SSB.

SSB har tre argumenter mot å bruke mer av oljefondet enn handlingsregelen tilsier, selv i gode tider. For det første kan kronekursen fort snu og redusere fondets kroneverdi og gi behov for å stramme inn handlingsregelen. Da kan det være godt å ha noe å gå på. Grunn nummer to er framtidens ubalanse i utsiktene for offentlige utgifter og inntekter, mye på grunn av eldrebølgen.

Det tredje argumentet er at en bruk av oljefondet som overskrider 3 prosent, kan overopphete økonomien, enten bruken synes på papiret eller ikke.

Personvernpolicy