Tilsyn fant svikt ved tre av fire barnevernsinstitusjoner

Store mangler i bemanning og kompetanse ved mange institusjoner kan innebære at barn ikke får de rammene og den faglige oppfølgingen de hadde behov for og krav på, og føre til utrygghet og manglende utvikling hos barna. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Store mangler i bemanning og kompetanse ved mange institusjoner kan innebære at barn ikke får de rammene og den faglige oppfølgingen de hadde behov for og krav på, og føre til utrygghet og manglende utvikling hos barna. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tilsyn i fjor avdekket svikt ved 45 av 60 sjekkede barnevernsinstitusjoner. Ved 36 av institusjonene avdekket fylkesmennene lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene presenteres av Statens helsetilsyn i en tilsynsmelding fredag. Ifølge Dagbladet ble de undersøkte institusjonene valgt ut fra en risiko- og sårbarhetsvurdering, slik at forholdene som er avdekket, ikke kan sies å være representative for norske barnevernsinstitusjoner generelt.

– At det er avdekket lovbrudd hos 60 prosent av institusjonene er likevel et altfor høyt tall. Disse barna er prisgitt det tilbudet de får, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn.

Ved mange institusjoner er det avdekket store mangler i bemanning og kompetanse. Det inkluderer stor utskiftning blant de ansatte og utbredt bruk av vikarer som barna er utrygge på, svikt i opplæring og veiledning til ansatte, manglende kompetanse hos de ansatte om hvordan håndtere barn og unge med rusproblemer og svikt i rutiner og praksis.

– Særlig alvorlig er funnene knyttet til svikt i ledelse. Vi kan ikke ha det slik. Ledere som har et ansvar, må ta et ansvar, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), men understreker også at det er nærmere 400 institusjoner i Norge, og at mange av disse drives bra.