Lagmannsretten endrer ikke egen beslutning om å sette til side juryens frifinnelse av Eirik Jensen

Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre da juryen i Borgarting lagmannsrett skulle avsi sin kjennelse 28. januar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre da juryen i Borgarting lagmannsrett skulle avsi sin kjennelse 28. januar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgarting lagmannsrett har avslått Eirik Jensens krav om å omgjøre tilsidesettelsen av juryens delvise frifinnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagmannsrettens vurdering kommer etter at Høyesterett for to uker siden sa at det ikke var noe i veien for at lagmannsretten kunne vurdere sin egen tilsidesettelse av juryens kjennelse som delvis frifant den tidligere politimannen.

– Lagmannsrettens vurdering er den samme som tidligere: Alle tre dommere finner det utvilsomt at Eirik Jensen er skyldig i tiltalen post I, og at lagrettens kjennelse for så vidt gjelder spørsmål 1 bør settes til side, står det i beslutningen fra Borgarting lagmannsrett som ble avsagt onsdag.

Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, er ikke overrasket over ikke å ha fått medhold fra de samme dommerne som valgte å sette juryens kjennelse til side.

– Her fastholder retten egne standpunkter, så hvilken betydning det får for habilitet dersom saken skal berammes på nytt, må vi vurdere nøye. Det å finne uhildede dommere som ikke har oppfatninger om saken, blir en utfordring, sier Elden til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensens forsvarere: – Det begynte å brenne under føttene til Cappelen

Forsvarer om Jensen: – Dette er ikke oppførselen til en kriminell

Frifunnet for hasjinnførsel

I Borgarting lagmannsrett 28. januar ble Jensen frifunnet av juryen for anklagene om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, men funnet skyldig i grov korrupsjon.

De tre fagdommerne satte imidlertid kjennelsen til side, noe som ble anket til Høyesterett. John Christian Elden argumenterte blant annet med at tilsidesettelsen rimte svært dårlig med lagdommerens rettsbelæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett delte ikke Jensen og Eldens oppfatning og forkastet anken. Høyesterett understreket på den andre siden at det ikke var noe i veien for at lagmannsretten kunne omgjøre sin egen avgjørelse om å tilsidesette juryens kjennelse.

Les også: Jensen-saken har kostet over 54 millioner kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen snakket om «sin kamp» til juryen

Felles sak

Elden protesterte også mot at straffeutmålingsanken til Gjermund Cappelen skulle settes på vent og behandles samtidig med den nye ankesaken til Eirik Jensen. Han mente hasjsmugleren burde få sin pådømmelse i lagmannsretten uavhengig av Jensens sak.

Heller ikke dette kravet har Elden fått gehør for av dommerne i lagmannsretten. I en egen beslutning, som også ble avgitt onsdag, peker de blant annet på at utfallet i Cappelens sak hviler på hvordan retten vurderer saken mot Eirik Jensen.

– Utfallet i saken mot Eirik Jensen vil derfor kunne få helt sentral betydning ved bedømmelsen av Cappelens anke. Hensynet til at Cappelen skal få en reell og forsvarlig prøving av sine anførsler under straffutmålingen, tilsier etter lagmannsrettens syn at hans sak avgjøres samtidig med eller etter saken mot Eirik Jensen, skriver lagdommerne.

VIDEO: Her leser juryformannen opp kjennelsen mot Eirik Jensen