Kina freser mot strengere norske regler for forskning på Svalbard

Norge vil stramme inn reglene for internasjonal forskning på Svalbard, men Kina er ikke med på de nye forslagene. Her fra Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Are Føli / NTB scanpix
Norge vil stramme inn reglene for internasjonal forskning på Svalbard, men Kina er ikke med på de nye forslagene. Her fra Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Are Føli / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et høringssvar gjør det kinesiske polarinstituttet fast Kina vil ikke vil følge den nye forskningsstrategien som Norge har utarbeidet for Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I henhold til Svalbardtraktaten, som Kina har underskrevet, har Norge uinnskrenket suverenitet over øygruppa. Alle traktatlandene har rett til å drive næringsvirksomhet på Svalbard, men må følge lokale lover.

Ifølge Klassekampen ønsker Norge at de nærmere 200 ulike institusjonene fra 30 land skal samarbeide om infrastruktur og at forskningsresultater skal være åpent tilgjengelig på engelsk. Institusjonene skal være der i kraft av seg selv, ikke som representanter for sitt land, og kun drive naturfaglig forskning. Forslaget til strengere lover er ute på høring.

Kina reagerer på forslaget og sier blant annet et det er uaktuelt å dele infrastruktur med andre land. Kineserne vil forske fritt, også innen andre fagfelt, ved sin Yellow River Station i Ny-Ålesund, dit det i dag kommer polarforskere, turister og gruvedriftsarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å forlange publisering på engelsk mener Kina vil diskriminere andre språk, heter det i uttalelsen.

– Vi har merket oss at Kina har noen bekymringer og tar høringsuttalelsene med i det videre arbeidet med strategien, sier avdelingsdirektør Rune Vistad i Klima- og polaravdelingen i Forskningsrådet.

Ny studie: 99,99 prosent sikkert at global oppvarming er menneskeskapt