Søreide: Mer uro og uforutsigbarhet

Se video: Det er ikke aktuelt for Norge å hente ut fremmedkrigere
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) innledet sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget torsdag med å peke på flere bekymringsfulle utviklingstrekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste årene er internasjonal politikk blitt preget av mer uro og mer uforutsigbarhet. Bølgene er blitt høyere. Sikten framover er blitt dårligere. Men vi ser konturene av mer klassisk stormaktspolitikk, understreket Søreide.

– I dag er menneskerettighetene under press på alle kontinent, inkludert vårt eget. I flere land svekkes demokrati og rettsstat, mens autoritære trekk styrkes. Det er handelskonflikt mellom verdens to største økonomier, sa Søreide.

Hun pekte også på at populistiske strømninger har ført til uventede endringer i flere lands politikk, og at klimaendringene preger verden i stadig større grad.

– Vi ser økt skepsis, også blant sentrale allierte, til verdien av multilateralt samarbeid. Internasjonalt forpliktende samarbeid er i dag under press. På nær sagt alle områder som er viktige for Norge er vi avhengige av samarbeid med andre land, sa Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron: – Europa har aldri vært i så stor fare som nå

Ikke aktuelt å hente ut fremmedkrigere

Norske borgere i utlandet som ønsker konsulær bistand, må selv kontakte utenrikstjenesten, ifølge utenriksministeren. Hun avviser å hente ut fremmedkrigere.

– Retur av fremmedkrigere og deres barn er et krevende spørsmål. Situasjonen for de norske barna er bekymringsfull. Men dette er en sak hvor det dessverre ikke finnes enkle løsninger sa Søreide.

Aktuelt: Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

Hun fremholdt at Norge følger situasjonen tett, ser på hva andre land i Europa gjør og fortløpende vurderer tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å hente ut fremmedkrigere. Norske borgere i utlandet som ønsker konsulær bistand, må selv kontakte utenrikstjenesten. Alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Det gjelder også fremmedkrigere og deres barn. Fremmedkrigere vil bli straffeforfulgt i Norge, sa Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning

Forbud uten atomvåpenstater uten effekt

Søreide fastholder at Ikkespredningsavtalen er bærebjelken i nedrustningsarbeidet og avviser et forbud uten kjernevåpenstater.

– Ikkespredningsavtalen er hjørnesteinen i det internasjonale arbeidet for en verden uten kjernevåpen. Den forplikter også kjernevåpenstatene juridisk, sa Søreide i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tirsdag.

– Et forbud der ingen kjernevåpenstater er med, har ingen effekt. Nedrustning må være balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar, sa hun.

Stortinget avviser senere tirsdag norsk tilslutning til forbudstraktaten mot atomvåpen.

Aktuelt: Forsker skeptisk til traktat om atomvåpenforbud

Mer om saken: SV i strupen på Ap om atomvåpenforbud