Jostein Gaarder: – Alle ekspertar veit at vi må la noko olje og kol ligge

Forfattaren Jostein Gaarder har mange bekymringar for framtida sitt klima og miljø, men kallar seg sjølv ein optimist
Forfattaren Jostein Gaarder har mange bekymringar for framtida sitt klima og miljø, men kallar seg sjølv ein optimist Foto: Aschehoug

Dersom det vert oljeleiting i Lofoten og Vesterålen kan det hende forfattar Jostein Gaarder (66) tek fram kjeledressen og kjettingen.

– Som 16-åring så ville eg vore med i ein lenkegjeng i ein sivilt ulydig aksjon, seier forfattar Jostein Gaarder, og legg til:

– Men eg vil faen meg ikkje sjå vekk i frå at eg kunne finne på å vore med på det i dag òg, som 66-åring.

Les også: Elevar testa miljøvenleg forbruk: Sette dusj-rekord på under eit minutt

Ville lenkja seg for LoVeSe

Jostein Gaarder las gjennom si tidlegare bok «Sofies Verden», og skamma seg over at han hadde gløymt å skrive om klima og miljø. Difor er boka om Anna ei slags utviding av «Sofies Verden». Foto: Aschehoug
Jostein Gaarder las gjennom si tidlegare bok «Sofies Verden», og skamma seg over at han hadde gløymt å skrive om klima og miljø. Difor er boka om Anna ei slags utviding av «Sofies Verden». Foto: Aschehoug

I 2012 gav Gaarder ut Anna: En fabel om klodens klima og miljø . Anna, ei 16-år gammal jente, oppdagar korleis klima endra seg mot det negative, og blir klima-aktivist. I arbeide med boka fekk han hjelp frå CICERO(senter for klimaforsking) til å faktasjekke og vere pinlig nøyaktig med alt av naturvitskaplege fakta.

Gaarder merka seg klima-engasjementet blant dagens unge, og innrømmer at han kanskje er for lat til å demonstrera.

Men byrjar dei med oljeleiting i Lofoten/Vesterålen, må du ikkje bli overraska om Gaarder møter opp med kjeledress og kjetting.

– Alle ekspertar veit at vi må la noko olje og kol ligge, og visst vi skal la noko ligge, bør første plassen ein peikar ut vere der ein har ekstremt viktige ressursar for fiske, som er ein fornybar ressurs, seier Gaarder.

Han meiner at fiske, men òg naturopplevingar, turisme og andre estetiske verdiar er ei symbolsak i Norge.

– Eg synest det er heilt grotesk at vi som verdas rikaste land skal drive å grave oss ned etter meir olje etter kvart som isen smeltar.

Les også: Extinction Rebellion meiner miljøorganisasjonane har feila

Den ekte Anna

Jostein Gaarder

  • forfattar
  • født i Oslo i 1952
  • utdanna cand. mag ved Universitetet i Oslo, med faga norsk, idéhistorie og religionsvitenskap
  • jobba som lærar i den vidaregåande skule, samt ved Fana Folkehøgskule
  • kjent for sine filosofiske bøker for barn, ungdom og vaksne
  • store gjennombrotet kom i 1991 med boka “Sofies verden”, som er oversatt til 63 språk
  • Fleire bøker har fått stor internasjonal oppmerksemd

Etter at Gaarder skreiv sin fabel om klodens klima og miljø, har han sett fleire av karakteren «Anna» rundt om, som klima-aktivisten Greta Thunberg.

– Ei jente som akkurat på alder med Anna i denne fortellingen byrja å streike, fordi ho meinte at foreldregenerasjonen tok å ga blaffen i hennar framtid, seier Gaarder.

Kva synest du om at det nesten er blitt populært blant unge å vere klima-aktivistar?

– Eg må nesten vri på spørsmålet og spørre: kvifor er det ikkje fleire 15-åringar sine foreldre som reagerar på same måte? seier han.

Han har inntrykk av at det er eit engasjement blant folk på han sin eigen alder, i 60-åra, og blant tenåringar og unge vaksne. Men generasjonen i midten stussar det på. Han forstår at dei står midt opp i livet, og seier at 40-åringar i Norge vil greie seg bra med litt meir flom og litt meir ras, men samtidig vil det vere tørke i Afrika, og klimaflyktningar andre plassar.

– Når vi ikkje ser det daglege alvoret, så er nordmenn vanedyr. Vi venner oss til at vinteren er mange veke kortare, eller at det ikkje er snø, eller som i fjor sommer at det er tørke heile sommaren.

Les også: Reisebrevet til Oda Linnea Brekke Iden (20) som er i Sørishavet i Antarktis

Framleis grøn og blå

Gaarder trur at jordkloden framleis vil sjå grøn og blå ut frå verdsrommet, men at naturen blir fattigare. Foto: NASA Goddard Space Flight Center/CC BY 2.0/Flickr
Gaarder trur at jordkloden framleis vil sjå grøn og blå ut frå verdsrommet, men at naturen blir fattigare. Foto: NASA Goddard Space Flight Center/CC BY 2.0/Flickr

– Visst eg fekk høyre at eg skulle dø i morgon, så ville eg blitt veldig lei meg. Men visst eg fekk høyre at heile menneskeheita skulle dø i morgon, så ville eg blitt mykje, mykje tristare, seier Gaarder.

Han har lese så mykje om astronomi og astrofysikk at han har eit levande forhold til kor unik planeten vår er.

Han fryktar at i vår levetid vil planeten bli gradvis mindre vakker, mindre fruktbar, at leveområder, eller habitat, forsvinn slik at dyreartane forsvinn, og at det då vil bli mindre mat.

– I verste fall, visst ikkje verdsamfunnet og vi alle tar grep, så vil vi klare å øydelegge veldig mykje av planeten vår innan 2070-talet, seier Gaarder, som likevel ikkje trur vi greier å “øydelegge planeten i astronomisk forstand”.

– Eg tippar den framleis vil sjå grøn og blå ut frå verdsrommet, seier Gaarder.

Les også: Fann planet som nesten er heile lik Jorda

Det som dei var opptatt av då

Gaarder har alltid vore opptatt av klima- og miljø, men det var først i studietida på byrjinga av 70-talet at han oppdaga utrykket «grønt».

James Hansen la fram dei første vitskaplege rapportane om at Co2 øydelegger atmosfæren på 80-talet. Det starta klimadebatten. Foto: Global Justice Now/CC BY 2.0/ Flickr
James Hansen la fram dei første vitskaplege rapportane om at Co2 øydelegger atmosfæren på 80-talet. Det starta klimadebatten. Foto: Global Justice Now/CC BY 2.0/ Flickr

Han meiner politikarane i dag, både i Norge og resten av verda er for feige, og etterlyser at det hadde vore flott med norske politikarar som ser inn i TV-kamera og seier at her må vi skjønne kva som står på spel.

– Eg utelukkar ikkje at det vil skje nokre brå, voldsomme forandringar til det bedre ved at politikarane tar verkelig ansvar, seier han.

Det var ikkje før på slutten av 80-talet at folk visste at vi øydelegg atmosfæren når vi brenner kol. Ein av verdas mest kjente klimaforskar James Hansen, som òg er ein personleg bekjent av Gaarder, vart innkalla i kongressen i USA på 80-talet, for å vitne om klima.

– Han var den fyrste som kunne legge fram vitskaplege rapportar, og fortelje kva som skjer, seier Gaarder, som nemner at Hansen eigentleg var astronom og forska på Venus, ein planet med ein atmosfære hovudsakleg av Co2.

Dette var starten på klimadebatten.

Les også: Kanskje er det liv på framande planetar?

Skremselspropaganda

Gaarder meiner det er viktig å halde seg faktaorientert, då det heilt klart kjem rapportar og artiklar som er skremselpropaganda. Det er mykje tal og matematikk å ta hensyn til.

Han nemner blant anna den såkalla karbonbalansen, Co2-mengden i atmosfæren, som etter den industrielle revolusjonen berre har auka og auka.

– Kol, olje og gass er jo karbon som er låst fast i naturen, når vi brenn det så slepp vi det ut. Og der ute i atmosfæren blir det i mange 100 år. Dette er reine fakta, seier han.

CO2-nivået har berre auka og auka etter den industrielle revolusjonen, og all CO2-et blir i atmosfæren i fleire 100 år. Foto: Guy Gorek/CC BY-NC-ND 2.0/Flickr
CO2-nivået har berre auka og auka etter den industrielle revolusjonen, og all CO2-et blir i atmosfæren i fleire 100 år. Foto: Guy Gorek/CC BY-NC-ND 2.0/Flickr

Folk som seier at den tørre sommaren vi hadde i 2018 er eit uttrykk for klimaendring er derimot ikkje fakta, meiner Gaarder.

– Det kan vi eigentleg ikkje seie. Det er vanskeleg å skilje mellom vêr og klima når det berre er snakk om eitt år, men at jordkloden blir varmare for kvart år er eit faktum, seier han.

Les også: Norske byar og fjordar einige om miljøkrav til cruisenæringa

Menneskelege bekymringar

At nokre mennesker ikkje bryr seg om klimaendringane er noko Jostein Gaarder har tenkt veldig, veldig mykje på.

– Kva er liksom Instagram, Twitter, og Snapchat anna enn ein spegel vi held opp for å sjå oss sjølv? Det er tankevekkande at det skjer på same tid som naturen rundt oss forvitrar, seier Gaarder.

Han spekulerer i om vi er skapt til å ta vare på våre eigne barn, men ikkje ta vare på våre eigne gener om fire-fem generasjonar. Vi kan tenke langstrakt, å bekymre oss for innvandring, og flyktningar over Middelhavet. Men å tenke langsiktig, det meiner Gaarder ikkje er ein del av vår naturlege utrustning.

– Nestekjærleik har vi under huda, men vi har ikkje det innstinktet at vi skal gjere mot komande generasjonar som vi har ønska at generasjonane før oss skal gjere mot oss, seier han, og legg til:

– Det med å ta klimatrusslane på alvor er noko vi må lære.

Les også: Første pattedyret utrydda grunna menneskeskapte klimaendringar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre
Siste nytt
15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre
Populært