Giske: – Gjort er gjort

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske føler seg hjemme på årsmøtet til fylkespartiet i Trøndelag, der han er omkranset av støttespillere som Verdal-ordfører Bjørn Iversen (t.v.). Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
Tidligere Ap-nestleder Trond Giske føler seg hjemme på årsmøtet til fylkespartiet i Trøndelag, der han er omkranset av støttespillere som Verdal-ordfører Bjørn Iversen (t.v.). Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Giske trakk sitt kandidatur til styret i Trøndelag Ap etter bråket rundt danse-selfien i Oslo. Om han angrer på beslutningen, vil han ikke si noe om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom aldri noe sent benkeforslag på tidligere Ap-nestleder Trond Giske til styret i fylkespartiet i Trøndelag.

Hele valgkomiteens enstemmige innstilling ble vedtatt av fylkesårsmøtet. Per Olav Skurdal Hopsø fortsetter som leder i fylkespartiet, mens May Britt Lagesen blir nestleder – uten Giske ved siden av seg.

Valgkomitéleder Jorodd Asphjell understrekte at de hadde gjort et grundig arbeid i forkant av innstillingen, og erkjente at dette arbeidet tok lengre tid enn planlagt på grunn av «hendelser» de siste ukene.

– Valgkomiteen har hatt flere møter enn vi hadde tenkt og håpet på, og det var lengre møter enn vi hadde trengt og trodd vi skulle ha. Det har også vært sterke meningsforskjeller i disse møtene, men sånn skal det være i et stort og mangfoldig fylkesparti, sa han.

Samtidig understrekte han at det var umulig å se bort ifra den siste ukas hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den medieoppmerksomheten som har vært rundt Trøndelag Ap har mange sikkert merket seg. Mange har sikkert fått telefoner fra nær og fjern, knyttet til den oppmerksomheten. Det gjorde det enda viktigere for valgkomiteen å finne innstilling som gjorde at vi kunne ha fokus på politikken, organisasjonen og valgkampen vi skal inn i, sa Asphjell.

– Gjort er gjort

I etterkant av Giskes retrett har kvinnene som var involvert i danse-selfien oppklart at det var de som tok initiativ til den, og at de opplevde hendelsen som uproblematisk. I tillegg har VG kommet med en beklagelse om sin første framstilling av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også kommet en meningsmåling som viser at Giske fortsatt står sterkt både blant trøndere generelt og spesielt Ap-velgere i Trøndelag. I tillegg har det strømmet inn støttemeldinger fra flere profilerte Ap-politikere i fylket, senest Trondheim-ordfører Rita Ottervik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om bildet har endret seg drastisk, vil ikke Giske si at han angrer på at han trakk kandidaturet sitt.

– Gjort er gjort. Det kom en veldig feil framstilling i VG som de nå har beklaget. Jeg håper ikke det stopper en helt nødvendig debatt om den typen journalistikk, sier han til NTB.

– Men støtten i Trøndelag har rørt meg veldig. Det er det som betyr noe, at dem jeg jobber for føler at jeg kan gjøre en god jobb for dem. Det er derfor jeg engasjerte meg i politikken, fortsetter Giske.

– Ingen tro på benkeforslag

Flere har spekulert i at det kan komme et benkeforslag på Giske til en styreplass i Trøndelag Ap i lys av utviklingen som har skjedd siden valgkomiteen endret sin innstilling.

Trondheim Ap, fylkets største lokallag, vil overfor Trønder-Avisa ikke utelukke at det kommer et benkeforslag derfra.

– Jeg anser det ikke som særlig aktuelt. Det er lite sannsynlig, svarer leder i lokallaget Hanne Moe Bjørnbeth på direkte spørsmål fra avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giske selv vil ikke spekulere i hva han gjør dersom det kommer et benkeforslag.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at det kommer et sånt forslag uten at jeg har hørt om det, og det har jeg altså ikke gjort. Hva jeg gjør hvis det kommer, er det ingen vits å diskutere, for det er ingen aktuell problemstilling, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjemme

Det å være på fylkesårsmøtet i Trøndelag etter de turbulente ukene som har vært som å «komme hjem til sin andre familie», beskriver han.

– Det er mange jeg har kjent i mange tiår, og som kjenner meg godt. Dette er folk jeg har jobbet med, feiret valgseire med, grått over valgtap med, og vært hjemme hos flere ganger. Det er gode, varme, rause, fine folk, sier han.

Adressa har erfart at flere i fylkespartiet frykter at diskusjon om Giske skal overskygge politikken på årsmøtet. I løpet av de første timene var imidlertid navnet hans helt fraværende i diskusjonen i salen, og 52-åringen selv tviler på at det vil endre seg utover kvelden.

– Jeg forventer at landsmøtet kommer til å handle om politikk. Vi har kjempeviktige diskusjoner foran oss om verdiskaping og arbeidsplasser, trygge oppvekstvilkår, god skole, og hvordan vi skal sikre et likeverdig samfunn der alle har like god sjanse til å lykkes, sier han.