Mulla Krekar vil aldri reise til Italia

Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt i januar 2015. Krekar vil ikke forlate Norge for å møte i retten i Italia. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt i januar 2015. Krekar vil ikke forlate Norge for å møte i retten i Italia. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Med mindre Italia på nytt krever mulla Krekar utlevert, vil ikke islamisten forlate Norge i forbindelse med terrorrettssaken mot ham der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil ikke innfri ett eneste av mulla Krekars krav om garantier for at han skal reise til Italia og forklare i retten der. Mandag settes retten i italienske Bolzano på nytt etter nok en utsettsettelse. Retten har avslått Krekars tilbud om å forklare over videolink og vil fortsette saken uten at han er til stede og uten hans forklaring.

– Med mindre Kongen i statsråd godkjenner at Krekar kan utleveres til Italia, vil han ikke reise til Italia, sier advokat Brynjar Meling til NTB.

Helt siden italienske myndigheter for to år siden frafalt kravet om å få mulla Krekar utlevert, har rettsprosessen mot ham og flere andre i den sydtyrolske byen gått sin sakte gang.

Ifølge Meling går utviklingen i saken mot at Krekar vil bli dømt in absentia, altså uten at han er til stede. Noe nytt krav om utlevering fra Norge er ikke kommet fra italienske myndigheter.

-Ikke aktuelt

Gang på gang har Krekar sagt han vil reise dersom bare norske myndigheter utstyrer ham med de nødvendige reisepapirene. Da de endelig kom i orden forrige måned, ville han likevel ikke reise uten garantier fra den norske regjeringen om at han ville få vende tilbake etter å ha forklart seg i saken. Han har også satt som krav at Norge får ham fjernet fra FNs terrorliste.

– Krekar er utvist fra Norge på grunn av rikets sikkerhet. Jeg tror ingen land har noen som helst interesse av å be om at Krekar fjernes fra FNs terrorliste, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til NTB.

-Det er ikke aktuelt å etterkomme noen av hans krav. Det er uaktuelt å gi ham en garanti for å kunne returnere til Norge, det er uaktuelt å ta noen steg for å få ham av FNs terrorliste og det er uaktuelt å oppheve utvisningsvedtaket, sier Wara videre.

Terrorlistet siden 2003

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden. Medlemmer av Ansar al-Islam er også holdt som ansvarlige for terrorhandlinger i Irak.

Ifølge Meling risikerer Krekar å bli varetektsfengslet og deportert til et tredjeland, som Jordan eller Irak, dersom han drar for å avgi vitnemål i den italienske rettssaken.

Fakta om saken til Najmuddin Faraj Ahmad (61)

 • 12. november 2015 ble Najmuddin Faraj Ahmad (61), kjent som mulla Krekar, pågrepet i Norge som en av en rekke menn i flere land i Europa. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon satt i verk av italiensk politi.
 • Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen, ifølge NRK.
 • Mandag 13. mars 2017 skulle en terrorrettssak mot seks av de tiltalte i den italienske etterforskningen starte i byen Bolzano. Samme dag besluttet domstolen å utsette rettssaken til 23. og 24. oktober samme år. Dette var fordi retten har fått tilgang til flere avlyttinger som måtte oversettes fra kurdisk, ifølge nyhetsbyrået ANSA.
 • Verken Krekar eller de to andre tiltalte i Norge, en 39 år gammel norskiraker bosatt i Fredrikstad og en 43 år gammel iraker bosatt i Drammen, ville reise til Italia for å delta i rettssaken.
 • Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fastslo i fjor at Krekar og 43-åringen kunne utleveres til Italia, og Høyesterett forkastet anken over avgjørelsen. 30. november i fjor ble det imidlertid kjent at Italia hadde trukket tilbake begjæringen om utlevering. 39-åringen er norsk statsborger og kan ikke utleveres.
 • 23. oktober 2017 ble det kjent at rettssaken i Italia er utsatt på nytt. Ny oppstart ble satt til januar 2018.
 • 15. januar 2018 ble rettssaken nok en gang utsatt. Det samme skjedde 30. mai og 9. oktober.
 • 5. november 2018 ba mulla Krekar om å få reisedokumenter for å delta i rettssaken i Italia, og 6. desember ble det kjent at den norske regjeringen vil gi ham dette.
 • Etter planen skulle rettssaken starte opp igjen 10. desember. Kvelden før opplyste imidlertid Krekars advokat Brynjar Meling at klienten ikke hadde mottatt noen papirer som gjør ham i stand til å reise.
 • 10. desember ble saken nok en gang utsatt – denne gangen til 4. februar. Da ble imidlertid saken på nytt utsatt ettersom Krekar ikke møtte. Han var gitt de nødvendige reisedokumenter, men ettersom regjeringen ikke kunne garantere ham returreise til Norge etter avgitt vitnemål, nektet han å reise.
 • 4. mars starter rettssaken på nytt. Heller ikke denne gang vil Krekar møte.

Personvernpolicy