Stor vannlekkasje i Mariakirken

Store mengder vann rant fredag morgen utover gulvet og gjennom taket ned i kirkerommet i Mariakirken i Bergen.
Store mengder vann rant fredag morgen utover gulvet og gjennom taket ned i kirkerommet i Mariakirken i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store mengder vann rant fredag morgen utover gulvet og gjennom taket ned i kirkerommet i Mariakirken i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde da sprinkleranlegget i kirkens andre etasje ble utløst rett etter klokka 7. Vannet har rent over en rekke verdifulle malerier og et spesielt skip som henger i taket av kirken.

– Dette er en katastrofe. Det er et helt spesielt bygg med spesielle verdier. Slikt som dette skal ikke skje , sier kirkebyggsjefen Arne Tveit til Bergens Tidende.

Tveit var på befaring i fredag morgen, og han tror ikke det skal være alvorlige skader på bygget.

– Brannvesenet klarte å redde unna de fleste maleriene. Vi tror skipet skal kunne reddes. Vi må sørge for å tørke det opp på riktig måte, sier Tveit.

Mariakirken var under oppussing i årevis. Den åpnet nyoppusset i 2015, etter å ha blitt rustet opp for 130 millioner kroner.

I alt 14 brannmenn har vært inne og jobbet for å stoppe vannet og tørke det opp så fort som mulig.

– Vi tror ikke det er gjort uopprettelig skade på kunsten, men det er for tidlig å si hvilke skader vannet har gjort, sier Tveit.

Mariakirken har en helt spesiell betydning i Bergen. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet og er Bergens eldste bevarte bygning.