Strengere utslippskrav skal redde verdensarvfjordene på Vestlandet

Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Fra 1. mars må slike skip følge nye utslippsregler i denne fjorden. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Fra 1. mars må slike skip følge nye utslippsregler i denne fjorden. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skip som seiler i fjordene på Vestlandet, får ikke lenger slippe ut kloakk og gråvann, og det blir strengere krav til utslipp av svovel- og nitrogenoksider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står på UNESCOs liste over verdensarvområder som har særlig krav på beskyttelse. I dag er det store utslipp til luft og sjø fra cruiseskip og annen skipstrafikk.

– De nye reglene vil redusere utslippene fra den store og økende cruisetrafikken i verdensarvfjordene til både luft og sjø. Det er bra for miljøet lokalt og et steg på veien mot utslippsfri transport i verdensarvfjordene fra 2026 slik Stortinget har bestemt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Sjøfartsdirektoratet har kartlagt miljøutslippene i verdensarvfjordene og foreslått det nye regelverket på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. I tillegg til strengere utslippskrav, blir det også forbud mot å brenne avfall om bord.

Direktoratet utreder nå om kravene også skal gjelder skip i andre norske fjorder.

Personvernpolicy