Opp mot 100 innsatte vurderes som for syke for fengsel

Mellom 64 og 103 innsatte ved landets høysikkerhetsfengsler fremstår for psykisk syke for soning, ifølge en undersøkelse gjort av Avisa Nordland.
Mellom 64 og 103 innsatte ved landets høysikkerhetsfengsler fremstår for psykisk syke for soning, ifølge en undersøkelse gjort av Avisa Nordland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 64 og 103 innsatte ved landets høysikkerhetsfengsler anslås for psykisk syke for soning, ifølge en undersøkelse gjort av Avisa Nordland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

25 av de 28 norske fengslene som har høysikkerhetsavdeling, har oppgitt tall i Avisa Nordlands undersøkelse.

Romerike fengsel opplyser at de har sju av totalt 200 innsatte som hadde vært i psykiatrien om de ikke var i fengsel. I Trondheim fengsel er tallet noe høyere:

– Jeg vil anslå 10–15 stykker til enhver tid. Altså sju til ti prosent av de innsatte, som vi mener burde vært plassert et annet sted, sier fengselsleder Egil Gabrielsen i Trondheim til avisen.

For Stavanger fengsel lyder anslaget på ti personer, mens Oslo har mellom 50 og 70 innsatte med psykiske diagnoser som følges opp av helsepersonell.

Samtidig har flere av høysikkerhetsfengslene påpekt at diagnostisering er en helsefaglig oppgave, og at det som oppgis er subjektive anslag.

– Kriminalomsorgen må stole på at helsetjenesten gjør vurderinger av innsattes helsesituasjon. Vi må legge til grunn at dersom helsepersonell vurderer at en innsatt er så syk at han eller hun kvalifiserer for innleggelse i psykiatrisk sykehus, så blir innleggelse besluttet, skriver fengselsleder Kari-Anne Aasen Aasterud ved Ringerike fengsel i en epost til avisen.

Hun understreker videre at atferden til visse innsatte kan være så problematisk at det fremdeles fremstår som «sykt» for tjenestemenn uten medisinsk kompetanse, og at visse kan ha fått psykiske diagnoser som ikke er av en slik karakter at de kvalifiserer for innleggelse.