Sumaya ble kalt «korrupt kakkerlakk» – retten dømte 71-åring for sjikane

Samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali, her i 2017 ved utgivelsen av sin første diktsamling «Kvinner som hater menn».
Samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali, her i 2017 ved utgivelsen av sin første diktsamling «Kvinner som hater menn». Foto: Siri Øverland Eriksen / Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 71-årig kvinne ble dømt for grov sjikane mot Sumaya Jirde Ali i et kommentarfelt. – Nå kommer dommene mot hatefulle ytringer. Det må folk vite, sier Anti-Rasistisk Senter, som sto bak anmeldelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var mange andre i samme kommentarfelt som var like ille og som også burde vært domfelt. Vi anmeldte sju personer fra dette kommentarfeltet. Vi vet ikke hva som er skjedd med de andre anmeldelsene, men vi er glad for at denne resulterte i dom, sier Rune Berglund Steen, daglig leder for Anti-Rasistisk Senter.

Det var Anti-Rastisk Senter i samråd med Sumaya Jirde Ali (21) som høsten 2017 anmeldte den da 70 år gamle kvinnen for hets. Under et Facebook-innlegg om Sumaya Jirde Ali skrev kvinnen:

«Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk».

Bergen tingrett mener utsagnet er grovt sjikanerende, og har nå dømt kvinnen til 24 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot, skriver Bergens Tidende, som først omtalte dommen.

– Ekstremt utmattende

Sumaya Jirde Ali uttrykte glede over dommen på sin Facebook-profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Selv om jeg for øyeblikket ikke har noe stort smil om munnen, prosessen er ekstremt utmattende og altomsluttende, er dette likevel en seier for ei som har blitt vant til å få henlagt-brev i posten», skriver Sumaya Jirde Ali i ettermiddag. Ali ønsket ikke å kommentere dommen videre.

Sumaya Jirde Ali har tidligere fortalt Dagsavisen om den omfattende hetsen hun møter som samfunnsdebattant, og at det har ført til depresjon og angst. Jirde Ali er spaltist i Morgenbladet, ga i fjor ut debattboka «Ikkje vær redd sånne som meg», hun har også gitt ut to diktsamlinger, og ble belønnet med Zola-prisen for sivilt mot i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jeg har vært lammet av redsel

– Rasistisk hets i sosiale medier er blitt et demokratisk problem. Da er det riktig og viktig og nødvendig at samfunnet sier fra at vi ikke godtar hva som helst. Dette var en åpenbart rasistisk uttalelse, uten et legitimt meningsbærende innhold. «Kakerlakk» kjenner vi brukt både fra Rwanda og fra nazi-Tyskland. Ytringsfriheten har aldri vært ubegrenset, og har aldri beskyttet ytringer som denne. Menneskerettighetene omfatter også vern mot hat, sier Rune Berglund Steen, og understreker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at folk skjønner dette nå: Dommene mot hatefulle ytringer kommer.

Slå hardere ned

Samtidig som dommen falt tirsdag, kom Riksadvokaten med instruks til påtalemyndigheten om å slå hardere ned mot trusler mot politikere og hatefulle ytringer mot samfunnsdebattanter. Dette skriver Riksadvokaten i sitt årlige rundskriv til landets påtalemyndigheter, sendt ut tirsdag, og omtalt av NTB.

«Hatefulle og truende ytringer rettet mot politikere og andre samfunnsdebattanter fremstår som et økende problem. Det kan i ytterste konsekvens true demokratiet ved at personer trekker seg fra politiske verv eller velger ikke å delta i samfunnsdebatten», skriver Busch.

Les også: Riksadvokaten vil slå hardere ned på trusler mot politikere

– Riksadvokaten har også tidligere gitt beskjed om at hatefulle ytringer skal straffes hardere. Det er en av grunnene til at dommene mot hatefulle ytringer nå blir stadig flere, sier Rune Berglund Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men skal dette nytte trengs det flere hatkrim-grupper i politiet. I dag er det bare en i hele Norge, og den er under et betydelig kapasitetspress. Det trengs flere rundt i landet. Det er mange ytringer vi må leve med, og man må tåle hard debatt. Men åpenbart hatefulle ytringer er det mulig å få bukt med hvis man prioriterer å bruke ressurser på dette problemet, mener Steen.

71-åringen vil anke

71-åringen sier hun vil anke dommen til lagmannsretten, skriver NTB. I tingretten forrige uke pekte hun på at Sumaya Ali offentlig har kalt Frps Sylvi Listhaug nazist, og også skrevet både «fuck Sylvi Listhaug og fuck politiet». Retten bemerker imidlertid at Sumaya Ali har beklaget disse uttalelsene i ettertid.

På spørsmål i retten til Sumaya Jirde Ali om hun har kalt Sylvi Listhaug rasist, svarte hun: - Aldri.

Retten peker på at innlegget er en avsluttende kommentar til andre nedsettende og rasistiske innlegg. Det vises også til at tiltaltes uttalelse er framsatt på nett med stor risiko for spredning, noe som utgjør stort skadepotensial. Retten mener videre at Sumaya Ali har krav på et særlig vern mot slike grovt krenkende ytringer. «Hun er en offentlig kjent samfunnsdebattant og en viktig talsperson for en minoritetsgruppe i Norge. Med sin ytring bidrar tiltalte til å bygge opp en hatkultur mot både Sumaya Ali selv og hennes etniske gruppe», fastslås det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: Det skal ikke lønne seg å være hatefull. Det skal svi, både i lommeboka og forhåpentligvis samvittigheten» skriver Sumaya Jirde Ali på sin Facebook-profil i dag.

Les også: Skriver om å bli kalt «burkakjerring»

Advokat: - Urimelig

- Vi mener det er urimelig å bli dømt til betinget fengsel for en setning i et kommentarfelt på Facebook, sier den dømte kvinnens advokat Linda Kjærevik til Dagsavisen.

- Domspremissene er feil. Denne ene setningen blir tillagt betydning langt ut over det min klient har ment. Skal man sanksjonere mot en enkelt setning i et kommentarfelt, får politiet og rettsvesenet mye å gjøre framover. Det er nok av de som driver grov sjikane der ute hver dag som man heller burde slå ned på enn en enkelt setning fra en 70 år gammel kvinne, mener advokat Kjærevik, som bekrefter at saken ankes inn for lagmannsretten.

--

Denne saken har tidligere vært publisert hos Dagsavisen