Betydelig nedgang i våpeneksporten i 2018

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge eksporterte våpen for 2,5 milliarder kroner i fjor, nær 900 millioner kroner mindre enn toppåret 2017. NATO-landene er vår største våpenkunde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallgrunnlaget baserer seg på tollvesenets utførselsdeklarasjoner og tar for seg militære våpen med unntak av krigsfartøy og kampfly, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nedgangen fra fjoråret skyldes i hovedsak en halvering av eksport innen gruppen «våpen og våpendeler», som er redusert med 840 millioner kroner.

Mye av eksporten gikk til NATO-land. Av den samlede verdien på 2,5 milliarder kroner ble det utført våpen for drøyt 1,6 milliarder, eller omtrent 65 prosent, til NATO-land. Dette er en nedgang på 101 millioner kroner fra 2017.

Blant NATO-landene er USA den største mottakeren med en import på 832 millioner kroner, 180 millioner mer enn året før. Av øvrige NATO-land er Polen en stor importør med en import på 330 millioner.

Land utenfor NATO-samarbeidet importerte norske våpen for omtrent 893 millioner kroner, nesten en halvering fra året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen skyldes i hovedsak en halvering av våpeneksporten til Oman alene, som hadde en spesielt høy import i 2017. Med en import på 493 millioner kroner var likevel Oman det landet som importerte nest mest våpen fra Norge i fjor.

Norge har stanset eksporten av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia på grunn av krigføringen i Jemen. I 2017 importerte kongedømmet norske våpen for 42 millioner kroner. Tilsvarende tall for fjoråret var under en million kroner.