Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg

<p>Rjukan. Tinnsjøfergen «Hydro» synker i 1944. Her fra filmen «Helter i Telemark». Foto: Norsk film / NTB</p>
Rjukan. Tinnsjøfergen «Hydro» synker i 1944. Her fra filmen «Helter i Telemark». Foto: Norsk film / NTB

Lisbeth Strømme deler morens dagboknotater om da hennes far overlevde senkingen av D/F «Hydro». – Viktig å fortelle historien fra et nytt ståsted.

20. februar i 1944: Tre norske sabotører er i ferd med å plassere to tidsinnstilte sprengladninger om bord i jernbaneferja D/F «Hydro» før den legger ut på Tinnsjøen i Telemark. Båten skal frakte en jernbanelast med produksjonsutstyr for tungtvann og restlageret av tungtvann fra Vemork.

Etter tre allierte militære operasjoner mot tungtvannsanlegget, hadde nazistene besluttet å flytte det til Tyskland. Til sammen befinner det seg 47 mennesker på båten. De aner fred og ingen fare.

Men så smeller det.

Ifølge vitner klarte sabotørene å sprenge hull i skroget, og frontpartiet på ferjen begynte deretter å synke. Den sank på 430 meter dypt vann med sin viktige last, der den fortsatt ligger i dag. Aksjonen kostet livet til 14 sivile nordmenn og fire tyskere, men kampen om tungtvannet var vunnet.

Markering og historie fra dagbok

Onsdag 20. februar var det 75 år siden D/F «Hydro» ble senket.

Lisbeth Strømme (64). Foto: Privat
Lisbeth Strømme (64). Foto: Privat

Lisbeth Strømmes (64) er barnebarnet til Carl Henry Gulldahl som overlevde senkingen. Hennes mor, Kate Gulldahl, skrev dagbok om farens opplevelse fra dagen da jernbanefergen gikk ned.

I forbindelse med 75-årsjubileet har Strømme bestemt seg for å dele utdrag fra morens dagbok.

– Min mor ville ikke ha noe av at dette skulle offentliggjøres, men jeg håper hun tilgir meg. Siden det nå er 75 år siden ferjen gikk ned, syntes jeg det var viktig å fortelle historien fra et ståsted som ikke er blitt fortalt før, sier Strømme til ABC Nyheter og legger til:

– Dette var aldri et samtaleemne hjemme, og jeg var selv for liten til å få høre historien fra bestefar som gikk bort i 1963. Jeg har bare dagboken etter min mor.

I dagboken la Kate Gulldahl inn avrevne kalenderlapper fra frigjøringsdagene i mai 1945.

Kate Gulldahls dagbok og kalenderlappene hun tok vare på da freden kom til landet. Foto: Privat
Kate Gulldahls dagbok og kalenderlappene hun tok vare på da freden kom til landet. Foto: Privat

På lappen for 7. mai har hun skrevet «Rykter om fred.». På lappen for den 8. mai står det «Virkelig fred!», på den 9. står det «Jubel», og på Kristi himmelfartsdag 10. mai har hun skrevet «Glede».

Strømme har visst om morens dagbok i flere år:

– Men jeg visste ikke hva den handlet om. Det begynte søndag 20. februar 1944 på fastelavn. Min mor skriver at hennes far reiste tidlig til arbeid ved Rjukan stasjon og at han fikk så vidt sagt adjø til henne før han dro, forteller Strømme.

Les også: Kriget først mot nazis­te­ne, så tjente han millioner på okku­pa­sjo­nen

Familie i uvisshet

Ifølge dagboknotatene var det en fin og solfylt dag.

Gulldahl skriver at hun kledde på seg, tok skiene fatt og reiste til fjells med kjæresten.

Kate Gulldahl skrev i sin dagbok om hennes fars opplevelser rundt senkingen av D/F «Hydro». Hun var da bare 17 år gammel. Foto: Privat
Kate Gulldahl skrev i sin dagbok om hennes fars opplevelser rundt senkingen av D/F «Hydro». Hun var da bare 17 år gammel. Foto: Privat

– Da hun kom hjem etter turen, stod det noen og ventet utenfor porten der de bodde. Min mor ble fortalt at de måtte gå opp til familien Bryns hus i Villaveien, for de hevdet hennes mor var der og hadde blitt syk. Beskjeden hun fikk var ment som en avledning til hva som virkelig hadde hendt. Men det endte med at hun til slutt fikk greie på at ferga var gått ned på Tinnsjøen, forteller Strømme.

Gulldahl skriver i dagboken at familien ble sittende hele ettermiddagen uten å få vite noe. Det var først senere på dagen at de omsider fikk den etterlengtede beskjeden om at faren var trygg og de kunne reise ned for å møte ham.

Da familien hadde kommet seg vel hjem, satte faren ned og fortalte med alvorstung stemme hva som hadde skjedd.

Les også: Andre verdenskrigs tøffeste kvinner

Ble dradd bakover mot propellen

I dagboken skriver moren følgende:

«Han fortalte litt om hvordan det hadde gått for seg. Han hadde sittet oppe i salongen da et drønn og en risting begynte. Han slo hodet bakover i veggen, og ikke lenge etter kom kapteinen og sa at vi synker - alle må redde seg. Pappa hadde kommet seg ut og ned på dekk hvor de holdt på å gå i livbåten.»

Faren kom seg om bord i livbåten og han måtte benytte seg av både flaks og heltemot for å komme unna kaoset som utspilte seg videre.

Carl Henry Gulldahl var om bord på fergen da den sank. Han klarte å komme seg i livbåten og fortalte senere om hendelsen til sin datter. Foto: Privat
Carl Henry Gulldahl var om bord på fergen da den sank. Han klarte å komme seg i livbåten og fortalte senere om hendelsen til sin datter. Foto: Privat

«Da fergen krenget over, røk tauet båten hang i og den ble dradd bakover mot propellen. Pappa puffet båten i fra alt han kunne og vannet sprøytet inn i båten og omsider kom de klar av propellen. Hadde ikke tauet røket ville de ha sunket eller dradd med «Hydro» ned til bunns.»

De som var om bord i redningsbåten, begynte å trekke opp gjennomvåte og livredde mennesker opp fra vannet. Men det skulle ta enda to timer før hjelpen var på plass.

«Omsider kom de i land og de tok opp flere om bord som lå og svømte, og pappa heiv en del bagasje over bord for at det skulle bli plass til dem. Etterpå hadde han klatret opp til ei lita hytte hvor det var telefon og hadde sittet der og telefonert i to hele timer for å komme fram til Hovin.»

Carl dro senere opp til ene ferjeleiet der han ble møtt av Rjukan Dagblads redaktør, en avis som flere år senere ble del av Varden.

«Siden utpå kvelden hadde pappa blitt med opp til Mæl i en motorbåt og han var altså den første som kom fram og hjem. Redaktøren av Rjukan Dagblad hadde fått fatt i ham og pappa måtte jo fortelle det han visste.»

– Mange hjalp til, blant annet bøndene som hørte drønnet og observerte at ferja gikk ned. De reiste ut med båtene sine for å redde folk, en innsats de senere ble medaljert for, forteller Strømme.

(Saken fortsetter under)

Rjukan før februar 1944...... Fergen "Hydro" som sank i februar 1944 på Tinnsjøen. Motstandsbevegelsen senket fergen som fraktet tungtvann på vei til til Tyskland. 18 mennesker omkom, 29 ble reddet. Foto: Hydro / NTB scanpix
Rjukan før februar 1944...... Fergen "Hydro" som sank i februar 1944 på Tinnsjøen. Motstandsbevegelsen senket fergen som fraktet tungtvann på vei til til Tyskland. 18 mennesker omkom, 29 ble reddet. Foto: Hydro / NTB scanpix

Senkingen av D/F «Hydro» skulle bli den andre tragiske hendelsen som rammet familien, etter at de i 1927 mistet både hus og eiendeler i et ras.

Dagen etter skipet hadde gått ned, var ikke Kate Gulldahl på skolen.

«Jeg var ikke på skolen i dag. Avisene skriver om ulykken og det er stor sorg på byen. 18 mennesker er gått med», skrev hun i dagboken.

Les også:

Ga barna skylden for nazi-medlemskapet

De ukjente landssvikerne

Utnyttet slaver og ble nazi-millionær

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23 Store opptøyer i Libanon03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm
Siste nytt
06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23VerdenStore opptøyer i Libanon03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm
Populært