Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor

I gjennomsnitt brukte hver nordmann 5.200 kroner på legemidler i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I gjennomsnitt brukte hver nordmann 5.200 kroner på legemidler i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn brukte i gjennomsnitt 4.690 kroner på reseptlegemidler i fjor. I tillegg til 530 kroner på reseptfrie legemidler kjøpt på apotek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt ble det i 2018 kjøpt legemidler for 27,7 milliarder kroner fra landets apoteker, hvis man ikke inkluderer veterinærlegemidler. Det er en økning på 3,7 prosent fra året før, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

Av de pengene vi brukte på reseptlegemidler, betalte det offentlige over 80 prosent.

Seks av de ti mest brukte legemidlene her til lands brukes til behandling av hjerte- og karlidelse. De fire andre legemidlene gjelder allergi, karies, smerte og søvnvansker.

Det ble omsatt reseptpliktige legemidler for 25,3 milliarder kroner i fjor, noe som er en økning på 3,8 prosent fra året før.

I 2018 var økningen i legemiddelomsetningen omtrent på nivå med den generelle prisutviklingen. Det er et tegn på at myndighetene i sum har kontroll på utgiftene på dette området i helsetjenesten, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, i pressemeldingen.