Uværet river av tak og stanser trafikk i Nordland

Uvær ved moloen i Bodø sentrum lørdag formiddag. Foto: Torstein Rasmussen / NTB scanpix
Uvær ved moloen i Bodø sentrum lørdag formiddag. Foto: Torstein Rasmussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den varslede stormen er i gang i Nordland. Mange opplever strømbrudd, flere tak har blåst av og fly- og båttrafikken rammes av uværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Full til sterk storm er observert flere steder i Nordland. På Rotvær meldes det om orkan, melder Meteorologisk institutt.

Meteorologene har sendt ut farevarsel på oransje nivå og det ventes svært kraftige vindkast, over 40 meter per sekund for Nordland nord for Helgeland.

I Bodø sentrum er deler av Nøstgata sperret av på grunn av løse fasadeplater. Riksvei 80 ved Naurstad er sperret i sørgående felt på grunn av et tre som har blåst over veien. I Ballstad i Lofoten har takplater løsnet, og politiet har derfor sperret en vei også der.

Strømbrudd

Lofotkraft melder at 291 abonnenter i Lauvik i Lofoten er uten strøm som følge av det kraftige uværet.

– Vi har sendt ut to mann nå for å se på det. Det skal være en høyspentmast som har falt over veien, sier vakthavende i Lofotkraft Marek Eriksen til Lofotposten.

I morgentimene lørdag var det også enkelte på Ballstad som opplevde strømstans, i tillegg er 426 husstander uten strøm i Digermulen, Årstein og Holandshamn-området i Austre Vågan. Videre er strømmen også borte på Laupstad, Vestpollen og Sildpollnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lofotposten var totalt 927 kunder berørt ved 10.30-tiden.

Selskapet Nordlandsnett melder om ni pågående strømbrudd, men det er uvisst hvor mange av dem som skyldes uværet.

– Hold dere innendørs

Lørdag morgen ble taket på et eldre fiskebruk i Ballstad tatt av vinden. Taket blåste av og landet i veien.

I Bodø blåste flere veggplater av Stadiontunet sykehjem. Veggplatene traff en bil, som fikk materielle skader som følge av hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Løse gjenstander, tak og fasadeplater blåser av bygninger, og trær velter over veier. Derfor oppfordrer vi nå folk til å holde seg innendørs til det verste været har gitt seg, slik at ingen utsetter seg for unødvendig fare, sier operasjonsleder Tommy Bech i politiet i Nordland til NRK.

I Leknes sto et næringsbygg i full fyr lørdag morgen. Det er kraftig vind i området og flere takplater løsnet. Beboere i området ble bedt om å holde vinduene lukket på grunn av røyk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Båter og fly stanset

Vinden skaper også store problemer for fly- og båttrafikken i nord. Flere flyavganger fra Bodø lufthavn er innstilt på grunn av uværet, skriver NRK.

Uværet sørget også for at Hurtigruta MS Finnmarken fikk store problemer med å legge til kai på Ørnes i Meløy kommune, ifølge Avisa Nordland.

Også en rekke fergeruter og hurtigbåter er innstilt. Fergen mellom Festvåg og Misten er innstilt, og Kjerringøy er dermed isolert fra resten av Bodø kommune inntil videre.

I hele Nord-Norge er det sendt farevarsel for vanskelige kjøreforhold lørdag, både på land og sjø.

– Fra tidlig lørdag morgen til utpå ettermiddagen oppfordrer vi folk til ikke å ferdes ute i terrenget eller på sjøen. Bruk sunn fornuft. Det er stor skredfare og i tillegg ventet vanskelige kjøreforhold, skriver politiet i en pressemelding.