Solberg om Huawei: – Vi har ikke vært naive

Statsminister Erna Solberg deltok fredag på den store sikkerhetskonferansen i München. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg deltok fredag på den store sikkerhetskonferansen i München. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg har ikke konkludert om Huawei. Men Norge har fått på plass regelverket som trengs for å kunne ivareta sikkerheten, fastholder hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke vært naive. Vi har sørget for å ha et lovverk som kan fungere, sier Solberg til NTB.

Hun tilbringer helgen på den store sikkerhetskonferansen i München, der Kinas framvekst som militær, økonomisk og teknologisk stormakt er et viktig tema for diskusjonene.

– Jeg mener vi nå opplever et epokeskifte, advarte sikkerhetskonferansens sjef Wolfgang Ischinger i åpningstalen fredag ettermiddag.

– Vi ser ut til å gå inn i en ny æra med stormaktsrivalisering, sa han.

Huawei og 5G

Det er spesielt den kinesiske mobilgiganten Huawei som har fått det kritiske søkelyset rettet mot seg.

Frykten er at Huaweis investeringer i strategisk viktig infrastruktur – deriblant det nye 5G-nettet – kan åpne døra for kinesisk spionasje i vestlige land.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Telia og Telenor bruker allerede utstyr fra Huawei i 4G-nettet i Norge.

Men ifølge Solberg har regjeringen fortsatt ikke konkludert i spørsmålet om hvilke reguleringer som skal gjelde når 5G skal rulles ut.

– Så jeg har ikke tenkt å gå inn i det. Vi er ikke ferdig med disse vurderingene, sier hun til NTB.

Har oppdatert regelboka

Det regjeringen derimot har gjort, fastholder Solberg, er å få på plass et regelverk som sikrer at Norge kan håndtere denne typen utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kanskje ikke det vi har snakket høyest om de siste årene, men gjennom endringer i forskrifter og regelverk har vi fått på plass klare og tydelige hjemler for å kunne gjøre sikkerhetsvurderinger i spørsmål om investeringer, sier hun.

Hun trekker spesielt fram den nye sikkerhetsloven som eksempel. I tillegg er det gjort justeringer i sektorlover, deriblant petroleumsloven, for å sikre at sikkerhetspolitiske vurderinger kan gis større vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge i krysspress

Saken er et kinkig dilemma for Norge, som nylig er kommet ut av «fryseboksen» etter den langvarige konflikten med Kina som oppsto da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Samtidig opplever Norge et press fra USA, som krever at europeiske land må gjøre mer for å holde kinesernes innflytelse i sjakk.

– Det setter Norge i en vanskelig situasjon. Velger man den ene, så fornærmer man den andre, påpeker NUPI-direktør Ulf Sverdrup, også han blant konferansedeltakerne i München.

Ifølge Sverdrup kan avveiningene også bli vanskeligere for Norge fordi vi står utenfor EU, som nå legger opp til å koordinere Kina-politikken tettere.

Solberg toner imidlerrtid ned betydningen av det amerikanske presset.

– Vårt utgangspunkt er våre egne sikkerhetspolitiske vurderinger, insisterer hun.

Aktuelt: Dataekspert vil stenge Huawei ute