Tillater alkohol til religiøs bruk i norske fengsler

<p>Den katolske fengselspresten Joseph Mulvin har blant annet ansvar for Ullersmo landsfengsel. Nå får kirken bruke messevin med alkohol bak murene.</p>
Den katolske fengselspresten Joseph Mulvin har blant annet ansvar for Ullersmo landsfengsel. Nå får kirken bruke messevin med alkohol bak murene. Foto: katolsk.no/ NTB scanpix

Den katolske kirke har fått tillatelse til å bruke alkohol under sine religiøse messer bak murene. – Messen er ikke gyldig uten, sier fengselsprest Joseph Mulvin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske kirken er gitt tillatelse til å benytte alkoholholdig vin under messer bak murene. Men bare for presten.

Kriminalomsorgsdirektoratet informerte den katolske kirken om dette i januar.

– Vi har fått tillatelse, bekrefter Joseph Mulvin som en av kirkens fengselsprester.

Han er tilknyttet St. Dominikus kloster i Oslo og har ansvar for seks fengsler på Østlandet, deriblant Ullersmo, Oslo og Ila.

Mulvin ønsker ikke å gå inn på betydningen av den ferske tillatelsen, og sier at «det er ingen stor sak». Men alkoholholdig vin er viktig i katolske gudstjenester, noe fengselspresten også påpeker:

Korreksjon

I en tidligere artikkel, publisert 13. februar, skrev ABC Nyheter at også fangene ville få smake på den alkoholholdige messevinen.

Det var en feilaktig opplysning. Det er kun presten som får drikke alkohol under katolsk messe bak murene i fremtiden.

Saken er derfor skrevet om og publisert på nytt fredag 15. februar.

– Katolsk messe er ikke gyldig uten alkoholisert vin, sier Mulvin til ABC Nyheter.

Tillatelsen fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) åpner for at prestene innenfor tre kristne trosretninger under messen – den ortodokse, angelikanske og katolske kirke.

– Ingen innsatte skal drikke vin, presiserer likevel Atle Syvertsen, seniorrådgiver i KDIs kommunikasjonsstab, i en epost til ABC Nyheter.

Legeme og blod

Fengselspresten vil ikke gi noen kommentarer om betydningen av tillatelsen.

– Nå er dette løst og jeg har ikke lyst til å diskutere det videre med deg, avslutter Joseph Mulvin.

Innenfor romersk-katolsk tro er messen den viktigste gudstjenesten, og man tror den er innstiftet av Jesus Kristus. De som går til slike messer tror også at brød og vin faktisk blir forvandlet til Jesu legeme og blod når presten sier det.

I et brev fra den katolske biskopen i Oslo til direktoratet understrekes betydningen av alkoholholdig vin ved at presten ikke har anledning til å holde messe uten:

«Hvis vinen ikke kan inngå i seremonien, betyr det at presten er forhindret fra å feire messe, og de troende innsatte er dermed avskåret fra en normal sjelesorg og mottagelse av sakramentet».

Presten vil kun drikke en mengde tilsvarende «et fingerbøl» og «de innsatte kommer på ingen måte i kontakt med vinen», påpeker biskopen.

Må være alkohol

I den symboltunge messen representerer alle handlinger noe himmelsk. For katolikker er det like umulig å bytte ut vann ved dåpen, som det er å bytte ut alkoholholdig vin med saft eller en alkoholfri variant.

«Det blir ingen dåp om vannet erstattes av luft ... eller av håndspåleggelse, tross at Jesus la hendene på små barn», og «på tilsvarende vis vil det være svært problematisk å skifte ut messevinen med saft eller "alkoholfri vin"», slår kirken fast i en forklaring av sakramentenes betydning.

For KDI har det vært avgjørende at de innsatte ikke får smake på alkoholen. «Det er en rekke sikkerhetsmessige og etiske forhold som tilsier at alkohol ikke kan tillates i norskefengsler, og hensynet til innsatte med rusproblemer gjør seg særskilt gjeldende», heter det i et brev fra KDI til Kriminalomsorgen som egentlig er unntatt offentlighet, men som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden