Forskere kurerte diabetes hos mus

Forskere har klart å kurere diabetes hos mus, men foreløpig bare i laboratoriet. Veien er fortsatt lang fram til metoden eventuelt kan brukes på mennesker. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Forskere har klart å kurere diabetes hos mus, men foreløpig bare i laboratoriet. Veien er fortsatt lang fram til metoden eventuelt kan brukes på mennesker. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med omprogrammerte celler har norske forskere klart å kurere diabetes hos mus. Forskningsleder håper metoden kan brukes på mennesker om fem til ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne i Bergen har samarbeidet med kolleger i Sveits og Nederland for å oppnå resultatene som onsdag kveld ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature , skriver Bergens Tidende.

– I vitenskapens verden er publisering i Nature en VM-medalje, sier professor Helge Ræder, som leder den norske forskningsgruppen.

Hos diabetikere har immunforsvaret ødelagt cellene i bukspyttkjertlene som produserer insulin. Forskerne har tatt andre hormonproduserende celler i den samme kjertelen og programmert dem om til å lage insulin. Når disse cellene ble transplantert inn i mus, ble dyrene kurert for diabetes.

– Foreløpig er dette bare gjort i laboratoriet og i mus. Men jeg håper metoden kan bli tilgjengelig for mennesker i løpet av fem til ti år, selv om det fortsatt er en lang vei å gå, sier Ræder. Selv om forsøkene er utført på mus, er det brukt menneskelige celler fra donororganer.

I Norge har 28.000 mennesker diabetes type 1. Inntil insulinsprøyten kom i 1922 var det en dødelig sykdom.