Avvikling av hæravdeling skal gi mer rom for øving med allierte

Når 2. bataljon, som her deltar på øvelsen Joint Viking i 2015, legges ned som stående styrke, skal det gi mer plass til å øve med allierte. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Når 2. bataljon, som her deltar på øvelsen Joint Viking i 2015, legges ned som stående styrke, skal det gi mer plass til å øve med allierte. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Noen uker før forsvarssjefen varslet at Forsvaret er for lite, la regjeringen ned 2. bataljon. Avviklingen skal gi mer plass for allierte som skal øve i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Forsvaret, særlig Hæren, er blitt for liten. Forrige uke kom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med kritikk av Forsvarets størrelse.

Dette skjer bare uker etter at Forsvarsdepartementet gjorde det endelig klart at én av Hærens tre kampavdelinger, 2. bataljon, avvikles som en stående styrke, skriver Aftenposten.

– Jeg tror vi skal være ærlige på at hele prosessen og denne beslutningen i Stortinget er basert på forutsetninger som ble gitt for fire år siden, sier forsvarssjefen til avisen. Han sier endringen av 2. bataljon, som heretter skal bestå av reservister, var hensiktsmessig ut fra rammebetingelsene da planen ble lagt.

– Min jobb er å lage de beste løsningene innenfor de rammene det politiske Norge er villig til å akseptere, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier reservene skal få mer trening i fremtiden, slik at ordningen blir bedre enn den er i dag. Samtidig frigjøres det plass ved å ta rekruttskolene ut av de operative bataljonene.

– Slik kan norske styrker få plass til å øve mer med allierte.

Personvernpolicy