Nordmenn elsker seminar – lunkne til opplæring

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn ligger helt i tetsjiktet i Europa over deltakelse på kurs og seminarer, men vi er blant dem som bruker desidert minst tid på selve opplæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over halvparten av oss – 55 prosent av alle voksne i alderen 25 til 64 år – går på kurs og seminarer i løpet av en tolvmånedersperiode, viser tall fra den europeiske undersøkelsen om voksnes læring som Statistisk sentralbyrå (SSB) formidler.

Dermed er vi helt i Europa-toppen. Bare Sverige, Østerrike, Nederland og Sveits hadde større andel deltakere i tolvmånedersperioden. Norske bedrifter har dessuten nest størst andel i Europa over foretak som tilbyr opplæring.

Fire av fem – 81 prosent – av alle som fikk ikke-formell opplæring, deltok i betalt arbeidstid.

Det er ikke dermed sagt at nordmenn og norske arbeidstakere er spesielt kunnskapshungrige eller kompetansejagende. Vi ligger nemlig i det nedre sjiktet i Europa når tallene sorteres etter hvor mye tid vi bruker på opplæring – i gjennomsnitt 50 timer.

Tidsbruken her til lands er betydelig lavere enn for eksempel i Østerrike, Sveits og Sverige, som har omtrent like høy andel deltakere i opplæring som i Norge.

Aktuelt: Derfor sier de beste ansatte opp