Politiet: Ingen bevis på at Anne-Elisabeth Hagen er i live

VIDEO: Se opptak fra pressekonferansen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke kommet bevis på at Anne-Elisabeth Hagen lever, ifølge politiet. – Det blir ingen forhandlinger før vi får livstegn, sier bistandsadvokat Svein Holden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bistandsadvokat Svein Holden sa mandag kveld at det ikke blir aktuelt med forhandlinger før det er mottatt livsbevis.

– Politiet har anbefalt at familien ikke forhandler før det er kommet bevis på at Anne-Elisabeth Hagen lever. Dette rådet vil familien følge, sa familiens bistandsadvokat Svein Holden på en presseorientering mandag kveld.

– Dersom familien mottar et slikt livsbevis som motparten har skissert i sin nylige henvendelse, så vil familien arbeide for å få Anne-Elisabeth trygt og raskt hjem, sa han videre.

De mulige kidnapperne har kontaktet familien på en annen og bedre måte enn tidligere, noe familien opplever som bra, ifølge Holden.

– Det negative er at det er snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Det har gått svært lang tid siden Anne-Elisabeth ble bortført, og familien vet ikke om hun er i live, sier Holden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Politiet håper på svensk hjelp i Hagen-saken

Politiet: – Fortsatt håp

På presseorienteringen tok Holden høyde for at de antatte kidnapperne som har Anne-Elisabeth, ikke snakker norsk. Han gjentok derfor budskapet på engelsk.

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt holdt pressekonferanse om forsvinningen tidligere mandag ettermiddag.

– Vi har fortsatt håp om at Hagen lever, men det er urovekkende at det ikke er kommet livsbevis, sa Brøske.

De mulige kidnapperne har tatt kontakt på en ny plattform, noe politiet vurderer som positivt, ifølge Brøske. Han er imidlertid svært sparsom med detaljene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredje melding

– Vi kan ikke si noe om hvilken kommunikasjonsplattform som er brukt, når det ble tatt kontakt eller noe om innholdet i meldingen, sier han.

Meldingen er den tredje som har kommet, og budskapet er rettet til familien og sendt til både bistandsadvokaten og politiet, opplyser Brøske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse 24. januar ba familiens bistandsadvokat Svein Holden de antatte kidnapperne om å finne en annen måte å kommunisere på enn på den krypterte meldingstjenesten som hadde svært begrenset mulighet for kommunikasjon.

Politiinspektøren understreker at politiet ikke er forhandlingspart i saken.

– Vår anbefaling til familien er å ikke gå med på forhandlinger før det er fremlagt livsbevis. Det viktigste er at livsbeviset kan datofestes, sier han.

Ifølge Brøske er det heller ikke lagt fram bevis på at de som hevder å ha Hagen, faktisk har henne.

Les også: Tre måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant

Trusler og krav

68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Politiet antar at kvinnen ble bortført fra sitt hjem på Fjellhamar. Forsvinningen ble holdt hemmelig fram til 9. januar, men behov for å få mer informasjon og flere tips i saken gjorde at politiet valgte å informere om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har bekreftet at det har kommet både trusler og krav om løsepenger i form av kryptovaluta.

Politiet opplyste i månedsskiftet at teorien om at Hagen er bortført, er blitt styrket. Politiet hadde for halvannen uke siden fått inn over 1.400 tips siden de valgte å gå ut med informasjon om saken.

Fakta om bortføringssaken:

* Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, og heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.

* Det er fremmet krav om løsepenger i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever 9 millioner euro i monero, en kryptovaluta det skal være svært vanskelig å spore.

* Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet har så langt fått inn over 1.400 tips i saken.

* Et videoopptak viser tre personer som passerer Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober. En syklist er avhørt og sjekket ut av saken. Det har kommet inn tips om de andre personene, men de er ikke identifisert.

* Onsdag 23. januar startet Oslo brann- og redningsetat et todagers søk i Langvannet ved familiens eiendom. Politiet har foreløpig ikke villet kommentere om det ble gjort noen interessante funn. Det er også gjennomført en 3D-skanning av eiendommen.

* På en pressekonferanse mandag ble det kjent at det har vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. På pressekonferansen opplyste politiet at de ennå ikke har fått bevis på at Hagen er i live.

Dykkere

Den siste måneden har politiet utført 3D-skanning av ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagens eiendom og også gjennomført søk med dykkere fra Oslo brann- og redningsetat i Langvannet, som ligger like ved eiendommen.

Øst politidistrikt opplyste så sent som mandag morgen at det ikke var noe nytt å melde i saken.

Advokat Holden opplyste til NTB i forrige uke at det ikke var noen nye momenter.

Dette er saken:

Samleside: Her finner alt om bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen