Frp vil ha nytt gjengprosjekt etter flere knivangrep i Oslo

Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati. Arkivfoto
Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati. Arkivfoto Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere knivepisoder i Oslo den siste tiden ønsker Frp et nytt gjengprosjekt i politiet. Utviklingen bekymrer Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At minst åtte personer er blitt utsatt for knivstikking på under en måned, er noe som bekymrer meg sterkt. Jeg oppfordrer regjeringen og justisministeren til å få et eget gjengprosjekt i politiet opp å gå så raskt som overhodet mulig, sier Gulati, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Tirsdag ble en 18-åring forsøkt drept med kniv på Grønland i Oslo, og lørdag ble en tolv år gammel gutt ranet med kniv utenfor Storo storsenter. Natt til søndag ble tre personer knivstukket i Storgata, en av dem ble kritisk skadd, og søndag kveld ble en mann i 40-årene slått og truet med kniv av ungdommer på Stovner.

Også i januar var det flere tilfeller av knivstikking i hovedstaden.

– Vi må ta innover oss at vi ser en mer rå og brutal kriminalitet, hvor ungdom i tidlig alder ser ut til å være en del av gjengdannelser, sier Gulati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at politiet nå må sette ned en egen gruppe som jobber mot denne utviklingen og sier at han frykter «svensklignende tilstander» i Oslo.

Aktuelt: 17-åring varetektsfengslet i én uke etter knivstikking i Oslo

Økte siste halvår

Statistikken fra Oslo-politiet, som ble lagt fram i forrige uke, viser at anmeldelsene av trusler med kniv har økt med 34,1 prosent siden 2013. Fra 179 anmeldelser i 2013 til 240 i fjor. Økningen var størst siste halvår i 2018 og særlig knyttet til de sentrumsnære områdene.

Anmeldelser av ulovlig bevæpning med kniv har derimot blitt redusert med 12 prosent fra 711 i 2013 til 626 i 2018.

Ifølge årsrapporten til Oslo politidistrikt kan tallene uttrykke mindre bæring av kniv, men tjenestepersoner opplever det motsatte i praksis. Tallene kan også være påvirket av både kontrollhyppighet og målrettet kontroll basert på etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer flere tall

I rapporten skriver politiet blant annet at satsingen i Oslo Øst/Sør påvirker statistikken og har gitt flere anmeldelser av grov ulovlig bevæpning på offentlig sted, både med kniv og skytevåpen, samt andre brudd på våpenloven.

En mer omfattende undersøkelse av voldsanmeldelsene ved Oslo politidistrikt i 2018 kommer senere i år.