Fugletelling: Nedgang for meiser og gråsisik

Blåmeis og kjøttmeis på fôringsautomat. De to artene topper lista i tellingen.
Blåmeis og kjøttmeis på fôringsautomat. De to artene topper lista i tellingen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

500.000 fugler i rundt 11.000 hager ble rapportert i året Hagefugltelling. Tallet på fugler regnes som relativt lavt og kan forklares med fravær av gråsisik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Norsk Ornitologisk Forening var oppslutning om årets telling rekordstor.

– Vårt mål om å nå rapporter fra 10.000 hager ble innfridd i år. Med 523.000 fugler talt i 10.670 hager ble dette den beste oppslutningen om Hagefugltellingen noensinne. Denne store mengden med rapporter gjør at vi får god innsikt i forekomstene av våre vanligste hagefugler om vinteren, skriver foreningen.

Vinterutbredelse

Blant annet gir informasjonen et godt innblikk i artenes vinterutbredelse og forekomst.

– Før årets telling var det mange som kontaktet oss med bekymringer over lite fugler på foringsplassene sine. Dette kunne også Hagefugltellingen bekrefte, da det ble et lavmål hva gjelder antall individer per hage. Gjennomsnittet i perioden 2008–2018 var 55 fugler per hage. I år endte det opp med 49 fugler per hage, det samme som i 2017, ifølge Norsk Ornitologisk Forening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Svært sjelden fugl hekker i bakgård i Oslo

Gråsisik trekker ned

Mye av forklaringen på det lave antallet skyldes nok mangelen på gråsisik, melder foreningen. I år er den ikke med på topp ti-lista, etter å ha innehatt sjuendeplassen i fjor.

– Noen år, som i fjor, er gråsisiken på farten. De kommer gjerne i enorme flokker og kan sette sitt preg på foringsplasser over store deler av landet. I år var det magert med gråsisik i det meste av landet, og dette fikk utslag på det totale antall fugler i hagene, skriver foreningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med i 2016 har meisene en dupp i forekomsten, noe som kan forklares med unormalt lave temperaturer og dermed lite tilgang på insektslarver. Likevel er det kjøttmeis og blåmeis som topper lista.

Aktuelt: Farlige plastperler for fisk og fugl

Sjeldne fugler

I årets telling er det også rapportert inn noen sjeldne fugler i norsk sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Årets sjeldneste art var nok hvithodespurven som ble sett på en foringsplass i Nord-Trøndelag, men en isfugl som holder til i ei elv som går forbi en hage i Bamble i Telemark, er heller ikke noe man opplever ofte på våre breddegrader, skriver Norsk Ornitologisk Forening.

En halsbåndparakitt i Østfold har også fått oppmerksomhet. Dette er en vanlig burfugl, og den aktuelle fuglen er en rømling som har overlevd flere vintre på rad. Den ble funnet på en foringsplass i Moss under Hagefugltellingen i år. Nok en slik fugl ble observert i fri natur i Skedsmo i Akershus.

Bakgrunn: Sjekk fuglebrettet – nå skal hagefuglene telles