38-åring i retten, tiltalt for å ha ristet datter så hun døde

Advokat Svein Holden forsvarer en 38 år gammel mann som er tiltalt for å ha ristet sin tre måneder gamle datter slik at hun døde av hodeskadene. Rettssaken starter i Alstahaug tingrett på mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Advokat Svein Holden forsvarer en 38 år gammel mann som er tiltalt for å ha ristet sin tre måneder gamle datter slik at hun døde av hodeskadene. Rettssaken starter i Alstahaug tingrett på mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 38 år gammel mann er tiltalt for mishandling og drap på sin tre måneder gamle datter, samt vold mot en stedatter. Mandag starter rettssaken i Sandnessjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det første er faren tiltalt for å ha drept sin tre måneder gamle spedbarnsdatter. Dette skal ha skjedd i desember 2017. Han ristet spedbarnet slik at hun fikk så omfattende skader i hodet at hun døde, opplyser statsadvokat Erik Thronæs ved Nordland statsadvokatembeter til NTB.

– Den andre delen av tiltalen går på mishandling i nære relasjoner. Det dreier seg om at han i perioden høsten 2016 til desember 2017 har utøvd vold mot en stedatter, i tillegg til annen form for mishandling av datteren som døde, sier han.

Det er satt av ni dager til rettssaken som kommer opp for Alstahaug tingrett i Sandnessjøen mandag 11. februar.

Døde etter halvannen uke

Familien er fra Nordland og var på besøk hos slekt, da barnet ble akutt skadd og sendt til sykehus om ettermiddagen 27. desember 2017. Faren var alene med barnet da skadene oppsto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nyfødte jenta ble deretter innlagt på Ullevål sykehus i Oslo og døde etter halvannen uke. Ifølge tiltalen hadde faren ristet datteren med så stor kraft at hun fikk blødninger og omfattende skader i hjernen.

I tiden før hadde faren ved flere anledninger ristet datteren, og mannens stedatter var ved en eller flere anledninger vitne til at han ristet den lille jenta, skriver Thronæs i tiltalebeslutningen

Mannen er også tiltalt for å ha dyttet stedatteren slik at hun falt og begynte å blø neseblod, samt for å ha krenket henne verbalt.

Erkjenner ikke straffskyld

Begge foreldrene ble pågrepet på sykehuset og siktet for grov mishandling av den nyfødte jenta. Barnets mor ble deretter siktet for passiv medvirkning, men siktelsen ble frafalt, og hun ble løslatt fra varetekt.

Politiet opplyste i januar 2018 at faren erkjente delvis straffskyld for grov mishandling.

– Han erkjenner seg ikke straffskyldig etter tiltalen, sier mannens forsvarer, advokat Svein Holden, til NTB.