Høyre-topper hevder Ap svikter oljenæringen

Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspillingen av NRK-serien «Lykkeland», som handler om oljeeventyrets spede begynnelse i Stavanger. I serien følger man blant annet 70-tallets Høyre-politiker Arne Rettedal og ordfører Leif Larsen (Ap) som samarbeider om å utmeisle oljepolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.
Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspillingen av NRK-serien «Lykkeland», som handler om oljeeventyrets spede begynnelse i Stavanger. I serien følger man blant annet 70-tallets Høyre-politiker Arne Rettedal og ordfører Leif Larsen (Ap) som samarbeider om å utmeisle oljepolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av Høyres toppkandidater i vest advarer Arbeiderpartiet mot å svikte oljenæringen og Vestlandet. De ber partiet lære av TV-serien «Lykkeland».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som har sett «Lykkeland» vet at Stavanger ble Norges oljehovedstad ved hjelp av en Høyre-politiker som støttet en Ap-ordfører den gangen. Ap har sin del av æren for oljeeventyret, sammen med Høyre. Det samarbeidet forvitrer hvis Ap velger en linje som sier nei til olje- og gassindustrien, sier Høyres toppkandidat i Stavanger, John Petter Hernes til Bergens Tidende.

Han opplever at Ap «er på glideflukt vekk fra å tenke verdiskapning» og viser blant annet til det nylige vedtaket i Bergen Ap om å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Sammen med Bergen Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove, fylkesordførerkandidat Silja Ekeland Bjørkly i Vestland, og ungdomskandidat Falk Øveraas fra Møre og Romsdal, går Hernes ut med en advarsel i forkant av Aps fylkesårsmøte og seinere landsmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre og Ap har vært fundamentene på hver side av politikken i oljeeventyret, men nå svikter Ap, sier Hove, som anklager Ap for å følge etter MDG.

– Det blir en konkurranse om hvem som kan demontere norsk petroleumsnæring raskest. AUF og andre krefter har fått for stor makt, og i motsetning til Stoltenberg, klarer ikke Støre å tøyle dem, sier han.

Aps toppkandidat i det nye fylket Vestland, Anne Gine Hestetun, har følgende reaksjon på utspillet fra Høyre-toppene.

– Dette er tull. Vi vet at oljeindustrien og leverandørindustrien er viktig. Å si at Ap ikke har fokus på næringsutvikling er bare tull. Men vi kan ikke bare se på én bransje. Vi har mange, store bransjer i vest. Det er så viktig å få til det grønne skiftet og ta klimaspørsmålet på alvor, sier hun til BT.