Stortinget ser på støtten til partigruppene

Først mot slutten av året, tror stortingspresidenten hun kan legge fram en innstilling etter gjennomgangen av støtteordningen for partigruppene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Først mot slutten av året, tror stortingspresidenten hun kan legge fram en innstilling etter gjennomgangen av støtteordningen for partigruppene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap skal gjennomgå tilskuddsordningene for stortingsgruppene. Det kan føre til mer åpenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomgangen ble varslet i desember, etter at Aftenposten skrev flere artikler om partigruppenes pengebruk.

– Vi vil nå foreta en helhetlig gjennomgang av tilskuddsordningene for stortingsgruppene, slik vi varslet, sier stortingspresident Tone Trøen (H) til avisen.

– Presidentskapet vil se på størrelsen på tilskuddene til partiene, spørsmål knyttet til åpenhet og kontroll, og om det er behov for andre typer presiseringer eller tydeligere retningslinjer på områder hvor det kan være uklarheter i dag.

Les også: Fem av ni partier vil ikke gi innsyn i egen bruk av offentlige midler

Fra 2013 til 2017 bevilget Stortinget 862 millioner skattekroner til partigruppene, men partiene behøver ikke å gi innsyn i pengebruken på samme måte som offentlig sektor. Da Aftenposten ba om innsyn, svarte MDG, SV, Rødt og KrF ja til dette. Venstre sa først nei, men snudde etter noen uker. Ap, Høyre, Sp og Frp ville ikke gi innsyn.

Økt åpenhet er det noe av det presidentskapet skal se på, ifølge Trøen.

– Men det er nok lurt å ikke konkludere før vi har startet, sier stortingspresidenten, som håper en innstilling kan være klar før nyttår.

Les også: Frp: For høyt tilskudd til partienes stortingsgrupper