Advokatbransjen rekrutterer fremdeles mest menn

Menn i dress dominerer advokatbransjen tross mål om å øke kvinneandelen. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Menn i dress dominerer advokatbransjen tross mål om å øke kvinneandelen. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatselskapene har som mål å øke kvinneandelen blant partnerne, men likevel er færre enn en firedel av de nye partnerne i de største firmaene kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at Norges tolv største advokatfirmaer som spesialiserer seg på å gi juridisk rådgivning for selskaper, utnevnte 32 nye partnere i år, og av dem er kun sju kvinner.

– Jeg hadde virkelig håpet at det var flere kvinner blant årets nye partnerne. Endringene skjer ikke raskt nok, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Jussprofessor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo etterlyser samsvar mellom ord og handling i bransjen.

– Firmaene forklarer den lave andelen med at man må se dette over et tidsperspektiv, og at de har flere kvinner som blir partnere ved neste opptak eller opptaket etter. Dette opplever jeg i stor grad som eskapisme – en ren bortforklaring, sier han.

Han avviser at faglig dyktighet alltid er førsteprioritet for opprykk til partner.

– Hvis det hadde vært tilfellet, ville mange flere kvinner blitt tatt opp – de er faglig sett minst like gode som mennene, mener Woxholth.

Aktuelt: Norge er verdens nest mest likestilte land